Заключителната пресконференция по проект „КиноДебати за устойчиво развитие“, финансиран от Фондация „ЕкоОбщност“ по програма „Младите за климат на промяна“ се проведе на 12 април 2023 година в клуб на БТА – Ловеч. На събитието бяха   представени резултатите от проведените кинодебати и ателиета, както и педагогическия ресурс, разработен от Сдружение „Арте Урбана Колектив“. В краткия период на изпълнение на проекта учениците от СУ „Св. Климент Охридски” и Киноклуб – Ловеч към Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” се включиха в три кинодебата и киноателиета.

Участниците в проекта бяха въвлечени активно в обсъждането на климатичните промени и намесата на човека, провокирани от специално подбрани откъси от филми.  Чрез инстантната фотография участниците запечатаха борбата между природа и човек в градски условия и изработиха своето послание за климат на промяна. С подкрепата на менторите си Даниел Симеонов и Мария Дачева, младежкият филм „Летен театър без лято” беше завършен навреме и представен на участниците в пресконференцията.

В рамките на проекта организирахме и екоработилница с Барбара Щайнман. Барбара разказа за каузата и дейностите на екоселище „Дом Вегетариум“, представи идеята за екологично стопанство, интегралния подход и екологичния целесъобразен  начин на живот. Практическата част включваше както раздвижващи тялото, подобряващи емоционалния баланс дейности, така и демонстрация как сами да си направим перилен препарат от кестени.

Как човешката дейност се отразява на природата и климата и какво можем да направим, за да живеем по-хармонично и екологично? Тези въпроси си задаваха участниците в проекта, тези въпроси вълнуват и създателите на петицията „Климат на промяна“. Ако все още не сте я подписали, можете да го направите на следния линк: https://climateofchange.info/bulgaria/participate/sign-the-petition/

 

Проектът „Кинодебати за устойчиво развитие” се изпълнява от Сдружение „Знание” в партньорство със Сдружение „Арте Урбана Колектив“.