Преходната купа „Юлиян Манзаров” от турнира на младежките противопожарни отряди, който приключи на 26 октомври в Ловеч, отиде в отбора-победител на СУ „Цанко Церковски“ от гр. Полски Тръмбеш, област Велико Търново. Купата, грамоти и златните медали бяха връчени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова на отбора-победител, купи и медали имаше и за следващите два отбора.

На второ място се нареди отборът на ОУ „Никола Икономов“ от гр. Разград, а на трето място – отборът  СУ „Никола Вапцаров“ от гр. Хаджидимово, област Благоевград. Ловешкият отбор на ОУ „Проф. Димитър Димов“ е на седма позиция. В състезанието участваха 10 отбора от цялата страна, турнирът се провежда за четиринадесети път.  Отборите се състезаваха при отлична организация на тренировъчното игрище на ПФК „Литекс” до Салито.

Закривайки турнира, кметът Корнелия Маринова се обърна към участниците с думите:

„Днес, участвайки в това състезание, вие разбирате колко е трудна тази професия. Да откликваш на всяка опасност.  Да спасяваш животи и имущество. Пожарникарят рискува всичко, за да спаси живота на непознати хора, изпаднали в беда.  И ако огънят през годините остава един същ, без да се променя,  то много бързо се променя средата, строежът на сградите, материалите. Това изисква много труд, знания  и умения. Вярвам, че разбирате всичко това. Нашето общество има нужда от такива силни и здрави хора. Днес доказахте, че можете да вървите по този път.“

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова получи грамота от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за принос към организацията и организиране на състезанието.

Наградите в отделните дисциплини връчиха още  директорът на РД ПБЗН-Ловеч комисар Владимир Кацарски и зам.- областният управител Илиян Тодоров.

Бащата на момчето-герой, Георги Манзаров, председател на фондацията „Ангели от Лим“, осигури за всеки отбор по една чанта с лакомства.

Организатори на инициативата са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” със звеното в Ловеч, Българската федерация по пожароприложен спорт, РУО – Ловеч, община Ловеч и фондация „Ангели от Лим“. Патрон на турнира е кметът Корнелия Маринова. Състезанието е включено в Календара на спортно-туристическите дейности в община Ловеч за 2018 г.

При откриването на състезанията учениците бяха поздравени от заместник-кмета Венцислав Христов, който проследи изявите на първите отбори.

Турнирът е основан през 2001 г., а от  2004 е в памет на ученика от Свищов Юлиян Манзаров и носи неговото име.  Той беше футболист на ФК “Академик” Свищов. В края на 2003 г. е обявен за най-перспективния футболист на отбора до 18-годишна възраст, има договор с хърватска агенция.

Юлиян Манзаров отива на екскурзия в Сърбия и Черна гора, като на връщане минават през планинска местност между Черна гора и Сърбия, където автобусът им катастрофира и пада в 40-метров каньон. Умира, след като се опитва да спаси част от децата. Неговото име е увековечено с един юношески футболен турнир в негова памет, който по-късно прераства в международен, както и с този турнир на младите огнеборци в Ловеч.