Указанията на Министерство на здравеопазването към лицата, поставени под карантина за разписани в заповед на министъра от 19 март. Обобщено най-важното е: на хората под домашна карантина и активно медицинско наблюдение се препоръчва ежедневно измерване на температурата и проследяване за поява на симптоми – зачервено гърло, кашлица, затруднено дишане, за срок от 14 дни в домашни условия.

Препоръчва се спазване на дистанция спрямо хората, с които съжителства включително престой/спане в отделни помещения; редовно проветряване на помещенията; хранене по различно време; избягване на контакт лице в лице; редовно почистване на дръжки и общи повърхности. Задължително използване на отделни кърпи в банята и отделни прибори; миене на ръце преди ядене, след използване на тоалетната; ограничаване на контактите до минимум.

Съветват се да карантинираните водят бележки за лицата, с които контактуват. Определя се начин за комуникация с ОПЛ и здравните власти за проследяване на лицето.

В заповедта на министъра на здравеопазването е отделено специално място на шофьорите на тежкотоварни автомобили, които са в карантина. Те имат право да се намират в кабината на превозното средство, да го управляват и да извършват товаро-разтоварна дейност, да напускат територията на страната преди да е изтекъл карантинният период, когато напускат територията за извършването на международен превоз.

Важно е да се знае, че за неизпълнение на предписанията лицата подлежат на наказателна отговорност  – лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева, а в случаите на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи на лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.