Снимки: Димитър Костадинов
Снимки: Димитър Костадинов

Документалният филм „До киното в Ловеч. Сърцето на града“ за бившето кино „Георги Димитров“ в Града на люляците бе показан за първи път на конференцията „Кинообразование в училище. Творчески дейности в класната стая и другаде“, състояла се преди дни във Френския институт в София и организирана от Сдружение „Арте Урбана Колектив“. Една от мисиите на сдружението е филмовото изкуство да бъде изучавано в българското училище под формата на отделен предмет или извънкласни дейности.

Форумът събра педагози, психолози, читалищни и библиотечни дейци, представители на висши учебни заведения, на неправителствени организации от цялата страна. Представени бяха творчески дейности във и извън класната стая, като в центъра на конференцията бяха заниманията с ученици от СУ „Св.Климент Охридски“ в Ловеч по проекта „Short cut – Млади режисьори снимат града си“, финансиран от програма Еразъм+.  Присъстващите реагираха емоционално на филма, а при обсъждането изразиха своето възхищение от работата на учениците под ръководството на Ралица Асенова, координатор на проекта, и менторите Еви Карагеоргу и Мария Дачева.

Учениците отговориха на многобройните въпроси, които филмът породи, споделиха какво са научили и колко интересно е било, как най-трудни са били интервютата, които са направили с непознати на  улицата, тъй като част от хората отказвали да спрат дори за да чуят въпросите им.

До идеята да направят филм точно за киното, което е срещу училището и днес е твърде грозна гледка в градската среда, стигнали постепенно, изпълнявайки задачите, които получавали за всяко занятие. Работата по проекта ги е научила не само на екипност /тук тя затвърждава умения от училище/, но и да се вглеждат в света около тях, придобили са редица граждански и социални умения наред с творческите.

Неоценимо по проекта е сътрудничеството с Регионалната библиотека и Центъра за работа с доброволци към нея, както и с отдел „Краезнание“ в частност. В този отдел се съхраняват истински съкровища, сред които около 1000 филмови плаката от 60-те и 70-те г. От фонда на отдел „Краезнание” учениците са изследвали и използвали във филма документи на Държавно предприятие „Кинефикация” – отчети за посещаемостта на прожекциите, приходи от билети, годишни планове и графици за прожекции, публикации в местната преса, реклами на филми, каза на конференцията Светла Петрова, която е служител там и едно от главните интервюирани лица във филма.

На форума имаше и ателиета за обмен на добри практики, където Албена Йончева от Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека в Ловеч и Галя Лалева, преподавател по български език и литература в Гимназията и ръководител на киноклуба там, водиха два панела и споделиха опит по темата „Кино, социални и исторически въпроси – синергия между училище и библиотека“. Филмът на учениците от СУ “Св. Климент Охридски“ се очаква да бъде представен през март пред ловешката публика.