През 2023 г. в преселванията между населените места в област Ловеч са участвали 954 лица.

От преселващите се в страната 2 159 са избрали област Ловеч за свое ново местоживеене. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област  Ловеч са София (столица) – 27.0% и Плевен – 9.4%.

Най-малко преселили се в област Ловеч има от област Кърджали.

През 2023 г. 271 души са променили своя настоящ адрес от област Ловеч в чужбина, а 332 са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в област Ловеч.

Естествен и механичен прираст на населението

Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) движение.

Разликата между живородените и умрелите представлява естествения прираст на населението. През 2023 г. в резултат на отрицателния естествен прираст, населението на областта е намаляло с 1 324 души.

Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 11.8‰8. Коефициентът на естествения прираст в градовете е минус 9.0‰, а в селата – минус 16.2‰.

Съществено влияние върху броя и структурите на населението оказва и механичният прираст (нетното салдо от външната миграция), който през 2023 г. е положителен (193 души). Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от областта.

Методологични бележки

 

Броят и структурите на населението към края на всяка година се изчисляват на базата на данните от предходната година и данните за естественото и механичното движение на населението през текущата година. В годините на преброяванията се правят преизчисления на населението в края на съответната година.

При изчисляване на демографските показатели се използва съвкупността на средногодишното население. Средногодишният брой на населението е средна аритметична величина от изчисленото население към края на предходната и края на отчетната година.

Източник на данните за броя и структурите на населението е Статистическия регистър на населението, поддържан от Националния статистически институт. Източник на данните за естественото и механичното движение на населението (раждания, умирания, бракове, разводи, вътрешна миграция) е Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението. Те се регистрират чрез документите образци ЕСГРАОН – ТДС: съобщение за раждане, съобщение за смърт, съобщение за сключен граждански брак, съобщение за прекратен граждански брак и адресна карта за промяна на настоящ адрес.

Източник на данните за външната миграция са Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението, образец ЕСГРАОН – ТДС: адресна карта за промяна на настоящ адрес; Националната агенция за приходите; Националният осигурителен институт; Министерството на вътрешните работи; Оценки на емиграционните потоци.

Данните за броя на населението и настъпилите демографски събития в териториален разрез са представени според административно-териториалното устройство на страната към 31.12. на съответната година (населени места, общини, области) и статистически райони по настоящ адрес. Това е адресът, който отговаря на документално заявеното местоживеене на лицето.

Възрастта на населението в края на годината е изчислена към 31.12. в навършени години. Възрастта на лицата при настъпване на демографско събитие се изчислява в навършени години въз основа на датата на раждане и датата на съответното събитие, т.е. възрастта, която лицата са достигнали при настъпване на събитието.