Фиг. 1. Престъпления, завършили с осъждане, и осъдени лица в област Ловеч през периода 2017 – 2021 година

През 2021 г. в съдилищата на територията на област Ловеч са приключили дела за 811 извършени престъпления, съобщават от НСИ. Делата за 300 от тях са завършили с ефективно осъждане, за 381 – с условно осъждане, за 19 престъпления – с оправдаване, за 7 – с прекратяване, а за 104 – с освобождаване от наказание.

С ефективни и условни присъди са приключили делата за 681 извършени престъпления.

През 2021 г. в област Ловеч обвиняеми са били 780 лица, от които:

  • с eфективна осъдителна присъда са приключили делата на 284 лица, или 36.4% от общия брой на обвиняемите;
  • условно осъдени са 361 лица(3%);
  • освободени от наказателна отговорност са 109 лица, или (0%);
  • оправдани са 19 обвиняеми лица(4%);
  • прекратени са делата на 7 лица(9%).

Броят на осъдените лица с влезли в сила присъди през 2021 г. е 645.

Осъдените непълнолетни лица (14 – 17 години) са 39, или 6.0% от всички осъдени.

Престъпления, завършили с осъждане, и осъдени лица по глави от Наказателния кодекс (НК) и някои видове престъпления 

            Общоопасни престъпления

През 2021 г. най-голям е броят на общоопасните престъпления – 378, или 55.5% от общия брой на престъпленията, завършили с осъдителни присъди. Осъдените за извършването на този вид престъпления са 327, или 50.7% от общия брой на осъдените лица.

В структурата на общоопасните престъпления най-голям е броят на престъпленията по транспорта и съобщенията – 263, или 69.6% от общия брой на общоопасните престъпления. За извършването на този вид престъпления са осъдени 237 лица, или 72.5% от осъдените за извършени общоопасни престъпления.            

            Престъпления против собствеността

На второ място в структурата на престъпленията, завършили с осъждане през 2021 г., са тези против собствеността. С осъдителна присъда са приключили делата за 133 извършени престъпления (19.5% от всички престъпления, завършили с осъждане). Осъдени са 158 лица, или 24.5% от общия брой на осъдените през 2021 година.

Сред престъпленията против собствеността най-разпространени са кражбите на имущество с 69.9% относителен дял от престъпленията против собствеността и 13.7% от общия брой на всички престъпления, завършили с осъждане. С осъдителна присъда са приключили делата за 93 извършени кражби, а осъдените за тях лица са 119.

Престъпления против стопанството

През 2021 г. с осъдителна присъда са приключили делата за 69 извършени престъпления против стопанството, или 10.1% от общия брой на наказаните престъпления, като за тях са осъдени 73 лица, или 11.3% от всички осъдени.

Престъпления против личността

През 2021 са наказани 35 престъпления против личността (5.1% от всички престъпления, завършили с осъждане). За извършването им са осъдени 33 лица, или 5.1% от общия брой на лицата с влезли в сила присъди през годината.

Сред престъпленията против личността най-много са причинените телесни повреди, като с осъдителна присъда са завършили делата за 16 престъпления. Броят на осъдените лица за извършването на този вид престъпления е 17.

Осъдени лица за други видове престъпления

През 2021 г. са осъдени за извършването на:

  • престъпления против реда и общественото спокойствие – 15 лица (3%);
  • престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции – 12 лица (9%);
  • документни престъпления – 11 лица (7%);
  • престъпления против брака, семейството и младежта – 9 лица (4%);
  • престъпления против правата на гражданите – 6 лица (9%);
  • престъпления против финансовата, данъчната и осигуритгелната системи – 1 лице (2%).
Фиг.2. Структура на осъдените лица в област Ловеч през 2021 г. по възраст

Осъдени лица по пол и възраст

             Разпределението на осъдените през 2021 г. лица по пол и възраст (Фиг. 2) е следното:

  • Броят на осъдените мъже е 597, или 92.6% от общия брой на осъдените лица. Най-голям е

делът на мъжете с влязла сила присъда във възрастовата група 30-39 години – 27.8% от общия брой на осъдените мъже.

  • Осъдените жени са 48 (4%).

Осъдени лица по наложени наказания

В структурата на осъдените лица по наложени наказания най голям е относителният дял на лишените от свобода. През 2021 г. те са 502, или 77.8% от общия брой на осъдените лица. Най-висок е относителният дял на лишените от свобода за срок до 6 месеца (62.2% от всички осъдени на лишаване от свобода), следвани от лишените от свобода за срок от 6 месеца до 1 година – 22.5%.

Наказанието пробация е наложено на 99 лица (15.4% от всички осъдени), глоба – на 29

лица (4.5%), а обществено порицание – на 15 лица (2.3%).

 

Методологични бележки

Статистическото изследване на престъпленията, обвиняемите и осъдените лица с влезли в сила присъди осигурява информация на базата на годишни данни, получавани от районните, окръжните и военните съдилища и от Специализирания наказателен съд.

Обект на наблюдение е дейността на районните, окръжните, военните съдилища и на Специализирания наказателен съд по наказателните дела от общ, частен и административен характер.

Единици на наблюдение са престъпленията, обвиняемите и осъдените лица с влезли в сила присъди в рамките на отчетната година.

В броя на престъпленията, завършили с осъждане, се включват всички престъпления, за които наказателните дела са завършили с условна или ефективна присъда, независимо от броя на извършителите.

В броя на обвиняемите лица се включват ефективно осъдените, условно осъдените, оправданите, освободените от наказание и лицата, на които делата са прекратени.

В броя на осъдените лица се включват всички осъдени лица, на които с влязла в сила присъда им е наложено ефективно или условно наказание.

Възрастта на осъдените лица е посочена в навършени години към момента на извършване на престъплението.

Непълнолетни са лицата на възраст от 14 до 17 навършени години.

Пълнолетни са лицата на възраст 18 и повече навършени години.

Осъдените непълнолетни лица се включват в общия брой на осъдените лица.

Съгласно член 31, ал. 1 и 2 от НК наказателноотговорно е пълнолетно лице, навършило 18-годишна възраст, което в състояние на вменяемост извърши престъпление. Непълнолетно лице – навършило 14 години, но ненавършило 18 години, е наказателноотговорно, ако е могло да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.

Данните за престъпленията, обвиняемите и осъдените лица са получени от изчерпателно изследване чрез статистически формуляри „Карта за обвиняемо лице“ (1-СС), попълвана от органите на досъдебното и съдебното производство и информация от административен източник – Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП).

Допълнителна информация относно методологията и данните от изследването „Престъпления, обвиняеми и осъдени лица“ е публикувана на сайта на НСИ (www.nsi.bg), раздел „Правосъдие и престъпност“, както и в Информационна система ИНФОСТАТ (https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/module.jsf?x_2=56).