Дейността на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище гр. Ловеч през  2019 г. е ориентирана към осъществяване на ефективен контрол относно спазване на законодателството в областта на труда, трудовата мобилност и държавната служба, съобщи днес МИТКО МИТЕВ, Директор на Дирекция „Инспекция по труда” Ловеч

През 2019 г. инспекторите в Д ИТ Ловеч са извършили общо 933 проверки в 639 предприятия с общ нает персонал от 17948 души, като 224 предприятия са проверени за първи път от Инспекция по труда. Преобладаващ е броят на малките и средни предприятия – 649.

От общия брой на извършените проверки 336 са за осъществяване на последващ контрол по изпълнение на задължителни предписания, дадени от Д ИТ Ловеч, а 112 проверки са за проучване на сигнали за нарушения на трудовото законодателство, като 93 от тях са по сигнали на граждани.

В резултат на извършените проверки са констатирани 4264 нарушения, от които 2129 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 2135 са по осъществяване на трудовите правоотношения.

В областта на осъществяване на трудовите правоотношения най-голям е броят на нарушенията, свързани със заплащане на труда – 620 нарушения, от които 265 са свързани с не изплащане на уговореното трудово възнаграждение. Констатирани са и 307 нарушения по не изплащане на допълнителни възнаграждения – такива за положен нощен труд и възнаграждения са прослужено време и професионален опит.

Относно изпълнение задълженията на работодателите при възникване на трудовите правоотношения са констатирани 397 нарушения, като са установени 85 случая на предоставяне на работна сила без сключен писмен трудов договор.

За констатираните през 2019 г. нарушения инспекторите от Д ИТ Ловеч са приложили 4077 принудителни административни мерки, като 3798 са задължителни предписания за отстраняване на нарушенията, издадени са 8 акта за спиране на машини и съоръжения, отстранени от работа са 3 работници.

През годината са съставени 265 акта за установяване на административни нарушения. За неизпълнени задължителни предписания са съставени 77 акта.

Издадените наказателни постановления са 268. Влезлите в сила наказателни постановления са 244 с общ размер на санкциите 240 600 лева.

Контрол, насочен към превенция на недекларирания труд и интензивни проверки в икономически дейности, идентифицирани като рискови по отношение прилагането на трудовото законодателство, са акцентите в плана за дейността на Дирекция „Инспекция по труда“ – Ловеч през 2020 г. Планираните мерки гарантират засилен контрол в строителството и в селското стопанство, които са идентифицирани като рискови както по отношение на недекларирания труд, така и при спазване на разпоредбите за осигуряване на здраве и безопасност при работа.

Както и в предходни години активно ще бъдат проверявани и обектите със сезонен характер в хотелиерството и ресторантьорството, които традиционно са сред най-сериозните нарушители по отношение на осъществяването на трудовите правоотношения – по възникването им, по работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда.

Освен в хотелите и ресторантите, през 2020 г. са планирани кампании, в лечебните заведения, в предприятия, осъществяващи охранителна дейност и предоставящи услуги в сферата на почистването на сгради. Акцентът при тях ще бъде върху законосъобразното осъществяване на трудовите правоотношения. В тези дейности са идентифицирани проблеми при спазването на законодателните изисквания, свързани със сключването на трудови договори, с  разпределението на работното време и почивките, със заплащането на труда и др.

С цел по-ефективна защита на живота и здравето на работещите са планирани мерки за засилен контрол в предприятия с рискови производства и дейности, както и обекти на контрол, оказали влияние върху нивата на трудовия травматизъм за 2019 г. При проверките в тях акцентът е върху осигуряването на безопасни условия на труд.