През месец февруари 2023 година приключи проект „Знания за правата на човека“, реализиран от Сдружение „Знание“ в партньорство с Националната Асоциация на ресурсните учители в България.

Проект “Знания за правата на човека” се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 83021 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Активни граждани.

Основната цел на проект “Знания за правата на човека е постигане на положителна промяна спрямо тенденциите на нарушаване на човешките права, проявата на нетолерантност, дискриминация и използване на език на омразата сред младежи и ученици.

Проектът стартира през месец септември 2021 година с конкурс, насочен към български училища, които да се включат в дейностите и инициативите. Така след кандидатстване бяха избрани:

  • 140 СУ „Иван Богоров“ – СОФИЯ
  • ПГ „Княгиня Евдокия“ – СОФИЯ
  • ПГ „Алеко Константинов“ – ПЛЕВЕН
  • СУ „Константин Петканов“ – БУРГАС
  • СУ „Йордан Йовков“ – КЪРДЖАЛИ
  • СУ „Крум Попов“ – ЛЕВСКИ
  • ПГ „Алеко Константинов“ СВИЩОВ
  • СУ „Вичо Грънчаров“ ГОРНА ОРЯХОВИЦА
  • СУ „Васил Левски“ – РОМАН
  • СУ „Христо Ботев“ – КУБРАТ

През месец февруари 2023 година, като финална дейност по проекта, се проведоха и три „Живи библиотеки“ с последващи обучения в градовете Горна Оряховица, Левски и Кърджали. В библиотеките се включиха над 60 деца в горен курс, които имаха възможност да “разлистят” историите на 11 живи книги – хора, които са съвсем различни от представите за тяхната професия, социална група или статус, етническа или верска принадлежност. В ролята на „живи книги“ влязоха както обикновени граждани, така и хора, известни в градското общество – в гр. Левски, например, жива книга бе кметът на общината, г-жа Любка Александрова.

След като преживяха дейността от първо лице, учениците имаха възможност да дискутират ролята на стереотипите и предразсъдъците и тяхната връзка с правата на човека. Във следващия ден, учениците преминаха и през обучение за начина на провеждане на живи библиотеки.

Във всеки град, учениците споделиха, че биха организирали подобни библиотеки с хора-представители на групи към които имаме дълбоки предразсъдъци – хората без дом, хора, които са наркозависими и други.

Какво представляват човешките библиотеки?

The Human Library (Жива библиотека) се заражда в Дания. Идеята, създадена през 2000 година, е да се „публикуват хората като отворени книги“, така че човек да може да задава въпроси за нечий живот в опит и да разбере проблемите му по-добре.

Концепцията е проста – че стереотипите могат да бъдат разбити, когато слушате истории от реални хора. В човешката библиотека читателите могат да вземат назаем човешки същества, служещи като отворени книги, и да водят разговори, до които обикновено не биха имали достъп. Всяка човешка книга от нашата лавица за книги представлява група в нашето общество, която често е подложена на предразсъдъци, стигматизация или дискриминация поради начина ѝ на живот, диагноза, вяра, увреждане, социален статус, етнически произход и т.н.