Старши експертът в областната администрация Христо Троански участва миналата седмица в семинар, организиран от Института по публична администрация (ИПА), на тема „Генератор на идеи: Политики за развитие на публичната администрация“. Това е първото по рода си събитие, което обединява силите на участниците в Лятна академия за млади лидери в държавната администрация в търсене на идеи за по-добри практики. Целта е на базата на колективната интелигентност да се намерят решения на актуалните проблеми в държавния сектор и да се предложат идеи за създаването на новата Стратегия за развитие на публичната администрация.

Лятната академия за млади лидери се провежда от 2016 г. насам всяка година по инициатива на ИПА, в нея се включват служители в публичната администрация на възраст до 40 години и с поне тригодишен стаж. Троански е бил участник през 2017 г. Подборът става с есе на тема, свързана с работата на администрацията. В сегашното събитие са се включили всички 64 участници в Академията през годините, разпределени в осем групи.  Обобщени са осем идеи, сред тях за пенсионната система, за държавния служител като граждански просветител, за кръговата администрация, хъб ДА 112, пътеки за кариерно развитие.

Предложената от групата на представителя на Ловеч идея – „Моят административен профил“, е да се обединят всички административни услуги в една платформа, в която потребител да си направи регистрация, и в профила му да се проследяват всички административни услуги, ползвал през целия си живот, без значение в коя администрация – здравен статус, имотен статус, възнаграждения, плащания, наказания, такси и пр. Идеята на платформата е всеки потребител да може да види нормативните изисквания за дадена услуга, да я заплати онлайн и най-важното – да може да я поръча от всяка точка на България.