На работна среща в областна администрация бяха гости от Франция, придружени от Сдружение „Знание“, двете организации си партнират в рамките в проект по Еразъм + Ключова дейност 2 Образование на възрастни. Целта на посещението е да се запознаят с практики за интеграция на мигранти и етнически малцинства и обучение на възрастни в България.

Гостите бяха приети от областния управител – Дора Стоянова, която представи институцията и колегите, работещи по описаните теми. Администрацията ни има добри взаимоотношения с гражданските организации в областта, затова естествено откликнахме на поканата на Сдружение „Знание“ за организиране на днешната среща, каза Стоянова.

Участие в срещата взе и д-р Иваничка Буровска, началник на РУО – Ловеч. Тя представи добри практики от работата на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система и някои форми за обучение на възрастни у нас.

В края на срещата, участниците заявиха желание за сътрудничество и бъдещи съвместни инициативи, свързани с темите обучение на възрастни и интеграция.

Колегите от Франция са представители на GIP-FCIP-Кретей (Академия Кретей за продължаващо обучение и професионална интеграция), който е първият образователен регион във Франция. Представлява 600 направления за професионално развитие, около 180 образователни институции и 20 000 възрастни обучаеми годишно. Основните му цели са осъществяване и развитие на сътрудничество на териториално ниво в следните области професионално обучение на възрастни, образование и професионално включване.  GIP-FCIP действа като орган и структура за административна подкрепа на мрежата GRETA на своята територия. Представлява мрежа от държавни образователни институции, занимаващи се с обучение на възрастни в областта на професионалното образование и обучение. На територията на Франция има над 137 GRETAS (над 4750 места за обучение).

Френските гости са в България в периода 28-30 май и имат срещи в Каритас – София, Съюза на жените бежанки в България, Областна администрация Ловеч, РУО – Ловеч, Община Ловеч и Община Луковит.