Павлин Иванов

Изборният ден в община Ловеч приключи с избирателна активност от 44,39 % . В местните избори са упражнили правото си на глас 17 608 от общо 39 673 гласоподавателя. За сравнение в изборите през 2019 година,  активността е била 41.32% и гласа си са дали 17 617 души от общо 42 638 човека с право на глас.

Днешният ден е преминал спокойно, без сериозни нарушения на изборния процес.

Предварителните неофициални данни, без да претендират за абсолютна точност (тъй като все още се броят бюлетини в самите секции), а само даващи тенденцията, говорят за преимущество на кандидата на ГЕРБ/СДС Валентина Недялкова, както в градските секции, така и в повечето село. На балотажа срещу нея, почти на 100%, ще бъде кандидатът на ИТН/Български възход Страцимир Петков.

Разликата между двамата се очертава да бъде отчетлива, макар и не голяма.

Трети, с по-скоро много малка възможност за участие в балотажа се очертава да бъде кандидатът на ПП/ДБ Искрен Арабаджиев.

Относно избора за съветници, по предварителни данни, макар и частични, се очертава по-ниска изборна активност от гласоподавателите.

Шокиращо голям е броят на недействителните бюлетини, с много малки изключения в секциите. Възможно е процентът да е около и над 20%. Искам още веднъж да подчертая, че данните се базират на преброявания от отделни секции и не могат да дадат абсолютно точна картина, поради продължаващото броене в редица секции.

За съветници резултатите се очертава да бъдат сходни като проценти. Съществен е момента на неопределеност заради големия брой недействителни бюлетини. Очертава са се превес на ГЕРБ/СДС.

При изборите за кмет на населените места, част от досегашните кметове печелят повече от убедително още на първи тур, като печелят с 3 или 4 пъти повече гласове, отколкото имат техните преки опоненти,

 

Искам да подчертая, че данните са на база отделни извадки от секции и не претендират да са изчерпателни, но категорично очертават изборните резултати от днешните избори. В по-късните часове, ще публикуваме и първите официални и верифицирани резултати от ОИК Ловеч.