На 12 февруари 2019 г, Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ към Община Ловеч организира мероприятие във връзка с Международния ден за безопасен интернет. На този ден обръщаме внимание на онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родителите, образователните институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

Целта на мероприятието е да насърчи безопасно и отговорно използване на онлайн технологии и мобилни устройства от децата и младите хора.

Инициативата се осъществи в ОУ“Васил Левски“ с участие на ученици от 2-3 клас. Екип от ПИЦ проведе мероприятието в два модула. В първи модул се представи презентация на тема „Дигиталните умения-предизвикателства, възможности и скрити опасности“, като младите потребители се запознаха с правила за сигурност и безопасност, които съдържат мерки срещу рисково поведение в интернет, кибертормоза  и други заплахи. Във втория модул участниците се  разделиха  на три групи, и  с помощта на  ментори от екипа на ПИЦ с всяка от групите се разиграха и  решиха игри-казуси свързани с получените познания от по горе изложената презентация.

Присъстващите ученици получиха флаер с препоръки „Интернет по добро място за всички“,  предназначен за деца, техните родители и близки.

Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества предлага безплатни консултантски услуги при употреба, злоупотреба и зависимост от алкохол, наркотици и други психоактивни вещества. Гарантирана анонимност. Сградата на Стоматологията, 3 етаж, тел. 068/601 367. Обърни се към ПИЦ  за компетентна помощ.