artoreshak2704141Иван Чакъров

От 1 до 5 май 2014г. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак ще се проведат Празниците на изкуствата, в които ще участват автори от Индия, Япония, Австрия, Франция , Полша, Северна Корея , Палестина и България.   За първи път празници на изкуствата са проведени в Изложението през далечната 1978г. През годините те са се провеждали на всеки две години. В тях са взимали участие изтъкнати български художници като Светлин Русев, Дечко Узунов, Стоян Венев , Найден Петков и мн. др.

Днес празниците на изкуствата са част от ангажимента на Националното изложение за насърчаване на визуалните изкуства и естествено продължение на   дейността на изложението – за съхраняване и популяризиване на материалното и нематериалното   културно наследство на района и страната. За пет дни гостите на Изложението ще могат да усетят мистиката на Индия (на 1 и 2 май 2014) изразена в картини, индийската музика , танци и рисуване с къна,   да се докоснат до Япония (на 3 май 2014) , чрез изработването на оригми и икебана и да вкусят палестинска , индийска и българска кухня (2 май 2014).   Ценителите на изящните изкуства ще могат да се насладят на картините на великолепния български художник Никола Манев, както и творческите експресии   нашия съгражданин Пламен Петров. На 4 май 2014г. «Тракия гостува на Троян».Ще представим песните, танците, обредите, обичаите, кухнята, занаятите и изящните изкуства, които са част от богатата културна традиция на тракийската фолклорна област.

Неизменна част от нашата програма са и организираните в парка на комплекса ателиета по грънчарство, тъкачество и дърворезба.

Богатата и разнообразна програма на Празниците на изкуствата „Орешак 2014” обещава ни зареди с много положителни емоции и да достави радост на всичките ни сетива.