Даниела Балабанова, БТА
По традиция на Йордановден в Ловеч ще бъдат осветени бойните знамена и ще бъде хвърлен Богоявленският кръст във водите на река Осъм, съобщи на БТА Ловчанският митрополит Гавриил. Той ще отслужи празничната света литургия в катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“ в центъра на града, а от 11.00 ч. ще освети знамената на военните формирования пред храма.
„На Богоявление е ставало явяването на Света Троица. Господ е осветил водите и всяка година на този ден ние освещаваме водата и ръсим за здраве хората, жилищата“, заяви дядо Владика.
От катедралата ще тръгне и традиционното празнично шествие до Богоявленския мост, откъдето митрополит Гавриил ще хвърли в река Осъм кръста. Този, който прояви смелост и жертва в името на кръста и го извади от водата, ще бъде благословен от Владиката.
Заради пандемията и противоепидемичните мерки, в празника няма да участва Общинският духов оркестър, съобщи кметът на Ловеч Корнелия Маринова. По думите й, тя ще връчи даровете на този, който извади от водата кръста, на открито, а не както всяка година – в кабинета й.