По случай Международния ден на младежта 12 август областният управител Дора Стоянова награди десет ученици от област Ловеч, отличили се през годината с активна работа при реализиране на младежки инициативи и социално значими каузи или постигнали резултати в различни национални и международни състезания. Те са номинирани от общините.

Младите хора са Красимира Сергеева от Летница, Евгени Димитров и Траян Бешков от Ловеч, Венцислава Кунчева и Еленка Стилиянова от Луковит, Катя Асенова от с. Бежаново, община Луковит, Александър Момчилов от Тетевен, Явор Михов и Васил Ганеков от с. Черни Осъм, община Троян, Мартин Мечкаров, с. Малък Извор, община Ябланица

Дора Стоянова приветства младежите в Ловеч и връчи на всички грамоти и книги като признание и уважение към техните успехи и проявената инициативност. Гордея се с вашите постижения и вярвам в успехите и мечти ви, каза Стоянова. Тя ги насърчи да бъдат все така деятелни, защото активните ученици ще бъдат и отговорни граждани. Книгите получени от отличените са дарение от издателство „Захарий Стоянов“, специално за повода. За четвърта поредна година областният управител награждава активни млади хора отличили се през годината.

След приветствените думи и награди, празникът продължи с посещение на  няколко културни обекти в Ловеч: „Къща – дарение Никола Манев“, Галерия „Дарение Казаков“ и Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Там присъстващите чуха интересния разказ на младата уредничка за живота и творчеството на авторите и се потопиха в света на художественото изкуство. Областна администрация благодари на културната институция за оказаната подкрепа.

12 август се чества от 1999 г. по целия свят като Международен ден на младежта, обявен с решение на Общото събрание на ООН. В България денят се отбелязва за първи път официално през 2007 г.

Накратко за отличените млади хора:

  1. Красимира Сергеева, ученичка в 11 клас в СУ „Бачо Киро“, гр. Летница. Доброволец в Младежкия Червен кръст към училището, взема активно участие в инициативи за опазване на околната среда и има активен принос за развитието на ученическото самоуправление
  2. Траян Бешков, завършил 8 клас в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф І“, гр. Ловеч, заема четвърто място на националната олимпиада по английски език. Класиран е от Национална комисия към МОН като единствен осмокласник и заедно с други 7 ученици да представлява България на Международна олимпиада по английски език, която ще се проведе в началото на този септември в Констанца, Румъния.  
  3. Евгени Димитров,  ученик в Профилирана природо-математическа гимназия, гр. Ловеч. Спечелил сребърен медал и второ място в България от ХХ национална олимпиада по география и икономика във възрастова група 8 – 9 клас. Бронзов медал на националното състезание за ключови компетентности по природни науки. Първо място в националното математическо състезание „Европейско кенгуру – 2024“. Член е на ученическия съвет на ППМГ и участва активно при реализирането на всички младежки инициативи и социално значими благотворителни каузи, организирани от гимназията.
  4. Еленка Стилиянова, ученичка в 11 клас в Професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“, гр. Луковит. Има отличен успех и е изключително дейна и креативна личност. Творческа натура, която еднакво добре се представя както в поезията, така и в изобразителното изкуство. Член е на клуб „Поезия – свят на мечти“. Активно участва в дейностите на клуб „Традиции, ритуали, култура и образование“. Призови награди от различни конкурси. Издателство „Многоточие“ издава първата й книга „Вълшебния свят на Мики и Мини – приказки в рими“ с нейни илюстрации.
  5. Венцислава Кунчева, ученичка в 9 клас в Професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“, гр. Луковит. Отлична ученичка, взема дейно участие в извънкласни дейности и клубове за занимания по интереси: „Роботика“, „Традиции, ритуали, култура и образоване“. Секретар е на училищния парламент, челен е на Общинския ученически  съвет при община Луковит и член на Обществено-консултативния съвет по училищни политики към областния управител на област Ловеч (ОКСУП). Първо място в ученически конкурс за есе на тема „Народните будители –  познати и непознати“. Поощрителна награда в Национален конкурс за детска рисунка и на тема „Детство мое – реално и вълшебно“. С клуб „Роботита“ участва в световен фестивал за Лего  роботика и са класирани на 3 място за България от 25 училищни отбора.  
  6. Катя Асенова, ученичка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Бежаново, община Луковит. Член на Училищния ученически съвет в училището и член на Общинския ученически съвет към Община Луковит. Второ място в общинския кръг на националното състезание по Безопасност на движение по пътищата. Трето място в общински конкурс „Детство мое – реално и вълшебно“ в категория „Компютърна рисунка“ и поощрителна награда в категория „Есе“.
  7. Александър Момчилов, ученик в 11 клас в Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“, гр. Тетевен. Отличник, роден лидер, който умее да увлича и мотивира съучениците си в различни инициативи. Доброволец на Българския младежки червен кръст – Тетевен и делегат в общото събрание на БМЧК. Член на ученическия съвет на училището и на ОКСУП – Ловеч, участник в Национален младежки форум – 2024 г. Участва в организацията на благотворителни базари в училището и други инициативи. Носител на награда на Фондация „Тома Васильов“ – Тетевен за високи постижения в областта на науката, изкуствата и технологиите и за активно участие в обществения живот.    
  8. Явор Михов, ученик в 12 клас в СУ „Васил Левски“, с. Черни Осъм, община Троян. Отличен ученик, доброволец и стажант в Планинска спасителна служба и участник в редица акции по спасяване на човешки живот, доброволец при организирането на фестивал „Боровинкови нощи на хижа „Амбарица“, „Ден на рейнджъра“ – ден на отворените врати в училището. Отговорен, отзивчив, трудолюбив, неизменна част от всички ученически инициативи и обществения живот на с. Черни Осъм.
  9. Васил Ганеков, ученик в 11 клас в СУ „Васил Левски“, с. Черни Осъм, община Троян. Отличен ученик, доброволец и стажант в Планинска спасителна служба и участник в редица акции по спасяване на човешки живот, доброволец при организирането на фестивал „Боровинкови нощи на хижа „Амбарица“, „Ден на рейнджъра“ – ден на отворените врати в училището. Отговорен, отзивчив, трудолюбив, неизменна част от всички ученически инициативи и обществения живот на с. Черни Осъм.
  10. Мартин Мечкаров, родом от с. Малък Извор, община Ябланица. Завършил Българско средно училище „Д-р Петър Берон“ – гр. Прага, Чехия. Пише поезия, оценен е в България, Италия, Белгия, Израел, Франция. Негови произведения са включени в сборници на ИК „Многоточие“. Предстои му издаване на самостоятелна стихосбирка. От скоро работи като секретар-библиотекар в Народно читалище „Христо Ботев 1929“ – с. Малък Извор.