С постановление на Министерския съвет от миналата седмица са одобрени допълнителни разходи в размер на 100 800 лв за изготвяне на проект за спешни неотложни възстановителни работи, свързани с осигуряване на проводимостта на р. Вит в района на луковитските села Торос и Дерманци. Искане за отпускане на финансовите средства отправи до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет областният управител Виктор Стойчев.

При проверка през пролетта на тази година междуведомствена комисия, назначена от областния управител, провери състоянието на защитните съоръжения и проводимостта на речните участъци в областта и констатира сериозно компрометирани участъци по течението на р. Вит в землищата на селата Торос и Дерманци.

В Торос те са два – в местностите Валето и Мечина дупка, а в Дерманци – четири – в местностите Калето, Атанасовското, Атанасовското-север и Бела ур, като общата им дължина е 3100 м. Навсякъде е установена компрометирана дига и намалена проводимост на речното легло. Опасенията са, че при продължително задържане на високи водни нива на р. Вит е възможно задълбочаването на ерозионните процеси и разрушаването на земнонасипните диги да доведат до наводняване на части от селата.

За справяне с този проблем, неразрешим почти десетилетие, Виктор Стойчев пое ангажимент пред кмета на община Луковит още при встъпването си в длъжност през януари т. г. Обектите са включени в областната програма за планово почистване на речните участъци.

Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на проектирането.