По инициатива на областния управител Ваня Събчева и екипа й в Ловеч се проведе среща, касаеща бъдещето на местния бизнес. На нея бе коментирана възможността за кандидатстване по процедура „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ОПИК 2014-2020. Ректорът проф. Райчо Иларионов и зам.-ректор на Технически университет Габрово доц. д-р Илия Железаров, директорът на Техническия колеж в Ловеч доц. Пенчо Пенчев, г-н Гари Роуландс като представител на БАН, представители на фирми и на неправителствена организация от региона, кметът на общината Корнелия Маринова, областният управител Ваня Събчева и заместникът й Бойко Пъдарски обсъждаха смисъла от създаването на Регионален иновационен център в подкрепа на бизнеса в региона.
През м.май Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ публикува за обществено обсъждане документация по процедура за подбор на проекти „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове“. Очаква се кандидатстването да бъде обявено през м.юли с краен срок м.октомври. В условията за кандидатстване единствено допустим бенефицент е сдружение между предприятия, научни организации, неправителствени организации, местни и регионални власти, което може да е регистрирано по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Областна администрация подкрепя създаването на Регионален иновационен център. Проведени са разговори с представители на Управляващия орган на Оперативната програма за по-мащабна разяснителна среща, което и правим и очакваме активността на бизнеса, който и към този момент развива иновативно-развойна дейност, подчерта при откриването на срещата Ваня Събчева.
Росица Кривирадева от Областен информационен център представи насоките на процедурата за кандидатстване, като подчерта най-важното – финансирането е комбинация от два вида държавни помощи, при което се получава минимален грант собствено участие на бенефицента 43%, а максималния грант достига до 48%. Това означава, че при кандидатстване трябва да има осигурен собствен ресурс между 650 хил.лв. и 3,5 млн.лв. от бизнеса, който се включи в проекта.
Има ли необходимост от създаване на сдружение Регионален иновационен център за област Ловеч, като основа за сътрудничество между научното звено и бизнеса, важно ли е да се използва възможността за кандидатстване по предстоящата процедура, има ли предприятия от региона, които могат да поемат инициативата по регистриране на подобно сдружение и подготвяне на проектно предложение. Това бяха въпросите, които коментираха участниците в срещата, сред които и представители на фирми, които и в момента работят по европейски проекти и които и в момента плащат на външни фирми за научно-развойна дейност по техните производства.
Знаем, че тази инициатива е много трудна, но това е възможност, която трябваше да обсъдим. Вие сте тези, които ще прецените ползите от създаване на Регионален иновационен център. Такъв център ще е база и за подобряване на равнището на образование и за подготовката на кадри за реалния бизнес, и за създаване на условия младите хора да се развиват по родните си места, което означава и кадри за производствата по места, а, разбира се, и за подобряване на икономическото състояние на областта, подчерта областният управител и акцентира, че Областна администрация ще продължава да подкрепя сътрудничеството на местно ниво между производствените предприятия и Технически колеж с готовност за иницииране на още срещи.
Преди срещата Ваня Събчева посрещна в кабинета си ръководството на Технически университет Габрово.