Даниела Балабанова, БТА

По инициатива на БТА ученици дебатираха на тема: „За или против политизирането на образа на Левски“. В дебата, състоял се в Националния пресклуб на БТА в Ловеч, участваха дванадесетокласници с профил “История и български език и литература“ от Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в града. Модератор бе техният преподавател Мартин Стойнов.

Учениците бяха разделени в два отбора. Единият тим защитаваше позицията, че не бива да политизиран образът на Апостола на свободата, а другият бе на срещуположното мнение. В началото техните съученици в залата изразиха подкрепа към защитаваната от първия отбор теза. В края на дебата обаче почти половината от тях промениха мнението си и посочиха, че са „за“ използването на образа на Левски в политическото говорене.

Отборът, който защитаваше тази теза, се аргументира с това, че именно народът избира от кои политици да бъде воден и управляван. В своите речи политическите лица използват образа на Левски, за да обединяват нацията, да припомнят неговото дело и завети. Според тях не трябва да им се налага забрана, след като вече им е гласувано доверие. Те добавиха, че трябва да търсим съвременни политици, които да отговарят на неговия профил. Политиците са българи, хора като всички други, и имат право да се изказват за Левски. Образът му трябва да участва в съвремието ни, да бъде споменаван от политиците, да бъде говорено за него, а това ще запази паметта ни и ще ни сплоти като нация, защитиха тезата си участниците в дебата. Те добавиха, че всичко около нас е политика и ако в нея не се споменават образи като Левски, се губи смисълът в продължение на делото му.

Според аргументите на противоположния отбор съвременната ситуация е удобна за определени политически лица да използват отбелязването на поводи като годишнините от гибелта или рождението на Апостола, за да прокламират идеология на партията, която стои зад тях. Политиците трябва да покажат, че са част от народа, защото изказването на трибуната не е реч към народа, а към властта.

Според тях идеологиите от миналото не са същите като днешните и не трябва да се съпоставят. Паметта за него трябва да бъде предадена на съвременните поколения, но не трябва думите му да бъдат изваждани от контекста и използвани за политически лозунги, аргументираха се учениците.

Те добавиха, че политиците използват образа на Левски, за да печелят доверие. По думите им намесата на политически лица по време на честванията, свързани с Апостола, не показва единение на нацията, а обратното – ако се вземат примери от съвремието.

В края на дебата двата отбора се обединиха около това, че каквато и нагласа да имат хората, е важно да избират своя вътрешен патриотизъм.

Събитието бе по повод отбелязването на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски.