Павлин Иванов

„Гугъл“ (Google) публикува доклад за 131 страни, като показва дали посещенията в магазини, паркове и на работните места са намалели през март, когато много правителства въведоха режим на самоизолация, за да се спре разпространението на коронавируса.
Анализът на „Гугъл“ на данни за местонахождението на потребителите на смартфони е най-голямата налична база данни, която цели да помогне на здравните власти да преценят дали хората спазват разпоредбите да излизат само при крайна необходимост.

Данните за област Ловеч, както и за страната  са за периода 16 февруари до 29 март, като е отбелязан 8 март като ден с потвърден първи случай на Covid-19 в България.

  • Поесещенията в ресторанти, кафенета, търговски центрове, тематични паркове, музеи, библиотеки и киносалони са намалели с 64%.
  • Мобилността на места като магазини за хранителни стоки, пазари, складове, фермерски пазари, дрогерии и аптеки е спаднала с 32%.
  • С 16% е намаляло и движението в паркове, места за разхождане на кучета, обществени градинки, плажове и яхтени пристанища.
  • За използване на градския транспорт Google не е могъл да събере достатъчно данни и не представил цифри.
  • 21% по-малко хора ходят до работните си места
  • 18% повече са онези, които остават вкъщи.

За страната:

Откакто обявиха първия случай на коронавирус у нас – на 8 март 2020 г., е спаднало с 66% движението на места като като ресторанти, кафенета, търговски центрове, тематични паркове, музеи, библиотеки и киносалони в цялата страна.

Мобилността на места като магазини за хранителни стоки, пазари, складове, фермерски пазари, дрогерии и аптеки е спаднала с 36%.

С 32% е намаляло и движението в паркове, места за разхождане на кучета, обществени градинки, плажове и яхтени пристанища.

С градския транспорт също се движат по-малко хора, като тук процентите, които отчита Google, са минус 58 на сто.

29% по-малко хора ходят до работните си места, за сметка на 11% покачване на онези, които остават вкъщи.

 

В доклада са представени схеми, в които се сравняват посещенията през последните седмици на спирките на метрото, влаковете и автобусите, както и в хранителните магазини и други места спрямо петседмичен период по-рано тази година.
За доклада са използвани един и същи вид обобщени и анонимни данни за мобилност, използвани за показването на задръствания или измерването на трафика в Google Maps.
Данните представляват извадка от потребителите на Google и зависят от техните настройки, дали са свързани с интернет, дали са включили своето „местоположение“, както и история за техния акаунт в Google. От компанията уверяват, че поверителността на личните данни не е нарушена при изготвянето на доклада.
Публикуваната информация показва „увеличение или намаляване на процента на посещенията“ на съответните места, а не „абсолютния брой посещения“,