Радосвета Коева НАП

В Ловешкия офис на Националната агенция по приходите до момента са постъпили почти 2000 годишни данъчни декларации за облагане на доходите, като подадените по електронен път са близо 1400, на гише в офиса – 570 и по пощата с обратна разписка- 30. Подадените формуляри с безплатно издавания от НАП персонален идентификационен код (ПИК) са 3 пъти повече от подадените с квалифициран електронен подпис (КЕП). Други 1000 от клиентите на офиса са в процес на попълване на декларациите си онлайн.

От приходната агенция съобщават, че общо за цялата страна до момента над 100 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път. Над 70 % от всички получени в Националната агенция за приходите формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на  обработените декларации е малко над 130 000.

От офиса на НАП в гр. Ловеч напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април и съветват клиентите си да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Към момента, от  общо 640 000 граждани,  които имат активен ПИК, даващ им достъп до всички е-услуги на приходното ведомство, 10 000 са от Ловешка област.

Едноличните търговци и лицата, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до края на юни 2020 г., допълват от НАП.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/  с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП – .

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.