Бившият кмет на Ерфурт, Германия, Петър Найгефинд (77 г.), който е и почетен гражданин на Ловеч, е починал през последния уикенд. Неговите колеги и приятели изразиха загриженост след тъжната новина.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова също изрази своето дълбоко съжаление за загубата на един верен приятел на Ловеч, като поднася съболезнования на своите колеги от Германия и близките на починалия. „Така се случи, че през моя мандат не успяхме да се срещнем, но неговата важна роля за побратимяването между двата града е оставила трайни следи в съзнанието на нашите съграждани чрез големите дарителски акции в едни трудни за града години.“

Бившият кмет Манфред Руге, почетен гражданин на Ловеч, каза : “За мен това е лоша новина. Загубих дългогодишен колега, а по-късно и мой приятел.

Главният-кмет на Ерфурт  Андреас Браузевайн, също почетен гражданин на Ловеч, нарече  Петър Найгефинд „човек с големи заслуги в периода след обединението“, който положи основите и направи много в образователния сектор. Негова е идеята за „педагозите за свободното време“ в Ерфурт.

Петер Найгефинд (Peter Neigefindt) е роден на 12 април 1941 година в Ерфурт. Учи в родния си град. Завършва висше образование със специалност технология на машиностроенето. Работи в Ерфурт. След падането на Берлинската стена и Обединението на Германия се включва в политическия живот от ГСДП.

През 1990-1991 г. е председател на фракцията на ГСДП в Градския парламент на Ерфурт. Управлява сектора по образование и младежта, 1991-1994. През 1994 г. на местните избори е избран за кмет на Ерфурт по образование, околна среда и спорт. Член е на училищната комисия на Германското събрание на градовете и председател на работническо-самарянския съюз.

Петър Найгефинд е основен двигател (1994 -1999) на интензивните и многопосочни връзки между побратимените градове Ловеч и Ерфурт. През 1999 г. дарява на гр. Ловеч серия от автомобилна техника за неотложна медицинска помощ, аварии, бедствия и социални дейности.

На 4 май 1999 г. Общинският съвет провъзгласява Петер Найгефинд за Почетен гражданин на Ловеч „За благотворителна дейност и развитие на сътрудничеството между Ловеч и Ерфурт“.