joglavmarta103161Днес населението на с. Йоглав, община Ловеч, излезе на площада да посрещне дългоочакваната Баба Марта, предвестничка на пролетта. Вълнуващо тържество с много музика и български хора се проведе на открито пред кметството. За поверията и легендите, за традицията и символиката на мартениците и рецитал от мартенски стихове изнесоха кметът на Йоглав Ирена Георгиева, председателят на читалището Габриела Христова и читалищният секретар Еленка Щерева.

Самодейците на селото, които празнуваха двоен празник, бяха поздравени със стихотворение от най-малката самодейка, петгодишната Симона Георгиева, облечена в автентична йоглавска носия. Приветствие към хората, които не жалят време и сили  да работят за запазването на българската традиция и култура, поднесе кметът на селото
joglavmarta103162Настъпи и най-очакваният момент – посрещането на добрата старица, предвещаваща добри надежди. Баба Марта поздрави хората, разказа една легенда и пожела на всички здраве и щастие. После на фона на народната музика започна закичването с мартеници, изработени от децата и бабите през зимната ваканция. Мартеници получиха всички, дошли в този слънчев ден да се повеселят заедно. Закичени бяха и всички преминаващи пътници, спрели да се повеселят и споделят радостта на йоглавчани. Баба Марта посети магазините, заведенията за обществено хранене, а накрая групата организатори изпълнители на традицията посети и гъскокланица „Авис” в с. Йоглав.

На днешния празник бяха подарени 110 мартеници – магически амулети, наследен от предците ни.

Усмихнати бяха днес жителите на Йоглав,защото повярваха, че са спечелили благоразположението на Баба Марта. Всеки се прибра вкъщи с мартеница, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро.