Павлин Иванов

Община Ловеч е прекратила собствената си обществена поръчка за „Осигуряване на мерки за информация и публичност по два проекта“, разделена на 2 /две/ обособени позиции.“, след като сама е открила проблем. Мотивите за прeкратяване на възлагането на поръчката са:

„Във връзка с постъпило искане за разяснение, при преглед на документацията за обществена поръчка в раздел II от Указанията за подготовка на офертите, както и в т.4. на Образец №2.1 за Обособена позиция №1 „Осигуряване на мерки за информация и комуникация по проект „Патронажна грижа + в община Ловеч“, по процедура чрез директно предоставяне на БФП BG05M9OP001-6.002 „Патронажна грижа +“ в рамките на Приоритетна ос 6 „Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката“ по ОП РЧР 2014-2020“ е посочено :

– „краен срок за осигуряване на мерки за информация и комуникация, подготовка за предпечат и публикация в медии – до 20 работни дни от датата на която Възложителят приема концепцията/публикацията без забележки“, което не съответства с дейностите посочени в Техническата спецификация, по обособена позиция №1. Констатираното несъответствие не може да бъде санирано с разяснение по чл. 189 от ЗОП.
Видно от гореизложеното, посочените несъответствия, създават неяснота за потенциалните участници, поради което на основание чл. 193 от ЗОП Възложителят прекратява възлагането на поръчката.“
До момента, поради съществени нарушения на процедурите при обществени поръчки на Община Ловеч по проекти с европейско финансиране, са наложени санкции (глоби) за над един милион лева.