Програма за популяризиране на православното християнство в Община Ловеч за 2022 – 2023 г. бе подписана на 16 март 2022 г. Подписи под документа положиха Ловчанският митрополит Гавриил, Петър Цолов, председател на Общински съвет – Ловеч, Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч и Еленко Начев, началник на РУО – Ловеч.

Програмата има за цел да популяризира православните ценности като форма на живот и поведение сред всички възрасти, като приоритет е работата с децата и младежите. Тя обогатява традиционния културен живот и прави събития в контекста на Православното културно-историческо наследство на Община Ловеч.

В програмата са заложени три приоритетни области – образование, православна просвета и култура. Приоритетните области цялостно утвърждават разбирането за по-висока християнска нравственост и морал в духа на БПЦ в обществено-политическия и социално-икономическия живот в Община Ловеч.

Предвидени са дейности като организиране на работни срещи, кръгли маси и обучителни семинари на тема религия; създаване на кабинет по религия според възможностите на институциите; осигуряване на дидактически материали и помагала за осъществяване процеса на религиозното обучение; организиране участието в националния конкурс „Бог е любов“, организиран от МОН и  други.

Финансирането на програмата е на база заложени средства в бюджета на Община Ловеч, бюджетите на детските градини, училищата и ЦПЛР-ОДК, Ловчанска митрополия, както и от спечелени проекти и дарения.

Изпълнението на Програмата се ръководи от организационна структура, водена от Ловчанския митрополит Гавриил, която провежда работни срещи всяко тримесечие. Програмата ще е постигнала успех, когато е създала условия за увеличаване броя на децата, които изучават Религия (Християнство Православие) в училищата и детските градини.

Направен е анализ на приключилата Програма за популяризиране на православието в община Ловеч за 2017 – 2020 г.  В ЧНУ „Св. Седмочисленици“ в Ловеч религия изучават общо 27 деца и ученици, като седем са в задължително предучилищно образование, осем в I клас и 12 във II клас. В заниманията на Неделно училище към Ловчанската митрополия участват 10 деца. 12 са певците в Детски църковен хор към митрополията. През 2021 г. хорът взе участие за втори път в Националния православен фестивал в гр. Попово. Учениците, включени в обучение по религия в гр. Ловеч за учебната 2021/22 година, са 262 бр.