Европейската комисия представи идеите си за подготовката на Конференцията за бъдещето на Европа, която трябва да стартира в Деня на Европа на 9 май 2020 г. и да продължи две години. С приетото съобщение Комисията дава своя принос за вече оживения дебат във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа — проект, обявен в политическите насоки на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, благодарение на който европейците ще разполагат с по-добра възможност да споделят мнението си за действията на Европейския съюз и отражението на тези действия върху живота им. Конференцията ще се основава на предишния опит, като например диалозите с гражданите.

Същевременно с нея ще се въведе широк набор от нови елементи, за да бъдат обхванати повече хора и да се укрепят начините, по които те могат да определят бъдещите действия на ЕС. Конференцията ще осигури възможност за провеждане на открит, приобщаващ, прозрачен и структуриран дебат с граждани с различен произход и от всички прослойки на обществото. Комисията се ангажира с предприемането на последващи действия във връзка с резултатите от този дебат.

Комисията предлага две паралелни работни направления за дебатите. Първото трябва да е съсредоточено върху приоритетите на ЕС и върху резултатите, които Съюзът трябва да се стреми да постигне, сред които са: борбата с изменението на климата и екологичните предизвикателства, икономика, която работи в полза на хората, социална справедливост и равенство, цифрова трансформация на Европа, утвърждаване на нашите европейски ценности, засилване на ролята на ЕС на световната сцена, както и укрепване на демократичните основи на Съюза. Второто направление трябва да бъде насочено към разглеждането на теми, които са свързани конкретно с демократичните процеси и с институционалните въпроси: по-специално системата за водещите кандидати и транснационалните листи за изборите за Европейски парламент.