От 30.06. до 05.07. за 14-и пореден път Ловеч е домакин на единствения по рода си в страната национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“. Събитието се организира от сдружение „Синя зона” в партньорство с Ловчанско читалище „Наука-1870 г.” и с финансовата подкрепа на Община Ловеч. През 2018 г. за първи път пленерът ще се проведе в Стара градска баня „Дели Хамам“, която ще се превърне в темата, по която художниците ще създават стоите творби. В сдружение „Синя зона“ членуват художници с утвърдено име и творчески постижения.

Пленерът, организиран от сдружението, е насочен към всички ценители на красивото и изобразителното изкуство, дава възможност на гражданството да се запознае с хората в неравностойно положение, притежаващи огромен талант и това със сигурност е важен урок по толерантност и приемане на различните.

Тази година в пленера участие ще вземат художниците Никола Русев, Жоржета Тодорова, Цвета Апостолова, Петкан Наков, Паола Стоева, Васко Василев, Миню Бонев, Ангел Гаджев, Надежда Белева и Тихомир Витков – всички от различни градове на България – Велико Търново, София, Ловеч, Габрово, Търговище и село Терзийско.

По традиция всеки от художниците оставя по една творба на Община Ловеч, като дарение.