Писателят Николай Табаков е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“, присъдена от Община Ловеч.

Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов” е учредена от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели, в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург. Тя се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български писател – белетрист или драматург, с трайно присъствие в съвременната българска литература. Основни цели на наградата са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя проф. Димитър Димов и утвърждаване авторитета на родния му Ловеч, като активен културен център.

Номинираният за високото отличие Николай Табаков е роден през 1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Завършил е българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Основател и управител на Издателска къща „Анубис“ (удостоена през 2010 със сертификат „Златна книга за принос към развитието на българската култура” от Съвета на европейската научна и културна общност). Член е на Съюза на българските писатели и е носител на престижни награди.

Отличието на талантливия майстор на перото ще бъде връчено на тържествена церемония през месец юни. От Община Ловеч припомнят, че първите носители на Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ са проф. Банко П. Банков (2015 г.) и Павлина Павлова (2018 г.).