Текст д-р Дарина Петрова, член на УС на ТД”Стратеш” – Ловеч, снимки – участници в походите 
В края на август 2024 г. ТД”Стратеш” – Ловеч проведе традиционните си  5 – дневни походи в Пирин. Участие в тях взеха 47 туристи, на възраст от 10 до 80 години в три лъча с различни по трудност маршрути, достъпни за любители на планината от всички поколения. Нашето дружество е вече на 122 години. Проявата бе частично финансово подпомогната от Община – Ловеч.
Нощувките бяха в хижите: Вихрен, Демяница, Синаница, заслон Спано поле и х.Бъндерица.
     Навлязохме в Пирин над Банско по долината на река Демяница, през резервата Юлен и през Бъндеришкия циркус. Не пропуснахме да посетим Байкушевата мура, най-старото дърво в България, и да забележим, че един голям клон липсва, но грижите за нея са налице.

Свежия въздух, ромолящите води, високите смърчове и цъфналите треви и цветя край пътя  веднага ни въведоха в приказката Пирин.
На хижите бяхме добре посрещнати. До късно се задържахме в столовата с разкази за случки и премеждия в планината, песни и приятелски шеги.  Направи ни впечатление, че всички, посетените от нас хижи, вече имат  Wi Fi и можем да споделим с приятели красотите на Пирин от самата планина.
Времето беше, както предвиждаха синоптиците, много динамично. Успяхме в повечето дни да се разминем с бурите и дъжда, но преживяхме и успешно и слизане от Бъндеришка порта към х. Вихрен в гръмотевична буря, дъжд и градушка продължили часове. Както се казва: Няма лошо време, има лоша екипировка.
Преходите ни бяха трудни, но красиви: през долини и морени, високи порти, скални стълби, водещи сякаш към небето ни качваха на върховете. Изкачени бяха 10 върха над 2 500 м: вр. Тодорка  2 746 м.н.в, Ушиците 2 850 м.н.в., Стражите – 2 838 м.н.в., Газей 2 761 м.н.в. Полежан  2 850 м.н.в., Десилица 2713 м.н.в., Муратов връх 2 669 м.н.в., Безбог 2 645 м.н.в., Василашки чукар 2615 м.н.в., Спанополски чукар 2 576 м.н.в. Любувахме се на гигантските панорами, морето от върхове, сините очи и огърлици на пиринските езера в циркусите – суровия, мраморен Пирин!

     Виждахме често, макар и отдалече, стада диви кози, соколи и гарвани в небето. Дивите плодове бяха узрели и в изобилие – боровинки и малини често ни спираха край пътеките с неустоимото желание да опитаме дивния им вкус.
Сред величествената дива, сурова природа, далеч от дребнотемието на ежедневието душата ни се напълни с красота, а тялото със сили и здраве.
   Посетихме  храм “Св.Троица” и музея Неофит Рилски в Банско, както и впечатляващия музей на Благоевград с историческа, етнографска и природонаучна експозиция, включени в 100 – те национални туристически обекта на България.
Туристическото лято на ТД”Стратеш” продължи с отбелязване Празника на организирания туризъм в България, последната неделя на август 25, с поход до вр. Исполин, Стара планина и посещение на забележителности в Габрово.
На 1 септември 2024 г. бе отбелязан с поход Празникът на нашата хижа – Дерменка.
Туристическото лято на ТД”Стратеш” продължава и през септгември с походи в планината Тимфи, Гърция 20 – 25.09.2024 г. и екскурзия до Южното Черноморие и нос Емине с посещение на исторически и природни забележителности, 21 – 23.09.2024 г.