Пикникът е идеалната възможност да се откъснете от ежедневието, да прекарате време с любимите си хора и да се насладите на прости удоволствия. Независимо дали планирате романтична вечеря за двама, или семейна екскурзия, завършваща с празненство на открито, уверете се, че всичко е добре организирано. Вижте кои ястия са най-подходящи и какво да вземете със себе си на пикник!

AБВ на пикника – започнете с планирането

Успешният празник на открито изисква не само да изберете подходящото място за пикник, но и да определите удобна дата. Започнете с проверка на прогнозата за времето – нищо не разваля плановете така, както неочакван дъжд или силен вятър.

Имайте предвид, че пикник може да се организира на различни места. Следователно чудесен избор е не само тревната площ в собствената ви градина или парцела за отдих, но и на плажа, на горска поляна или в голям парк, стига да е в съответствие с местните разпоредби. В някои райони не е разрешено да се правят пикници или да се утъпква тревата – уверете се, че избраното място е подходящо в това отношение.

Съставете меню за пикник

Храненето на открито има свои правила – особено когато няма на разположение печка, скара или огън. Не случайно типичните пикници се организират предимно през лятото, когато е достатъчно топло и приятно, че никой да не си помисли да яде гореща супа.

Какви ястия са подходящи за пикник? Преди всичко тези, които могат да се приготвят предварително и да ги вземете със себе си: сандвичи, предястия, тортили, пресни плодове и зеленчуци, както и други видове закуски, като например дъска със сирене или колбаси. Основното е да приготвите всичко вкъщи, като опаковате готовите порции в кутии, които да вземете със себе си. Липсват ви затварящи се кутии за храна? Това не е проблем – в Pepco Ви очакват евтини и практични контейнери за храни и напитки!

Инфографика на Pepco за предимствата на съдовете за многократна употреба

Комплектовайте необходимите съдове, прибори за хранене и аксесоари

Трудно е да си представим удобно хранене на открито без чинии, прибори за хранене и салфетки. В зависимост от това какви ястия ще се сервират, е препоръчително да ги съчетаете с подходящи съдове и прибори за хранене. За сандвичи са достатъчни чинии, но за ядене на сладкиши могат да бъдат полезни вилици или лъжици. Не забравяйте и за приборите за сервиране на напитки – идеални са малки или големи чаши.

Когато се храните на открито, не си заслужава да използвате съдове за еднократна употреба, изработени от тънка пластмаса, която лесно се поврежда. По-добрият вариант са съдове за многократна употреба – порцеланови, стъклени или пластмасови – които лесно издържат на продължителна употреба. Чинии, чаши и други прибори за хранене подходящи за пикник, можете да намерите в асортимента на Pepco на отлични цени.

Не забравяйте за текстила за пикник

Ако е пикник, само на одеяло! За предпочитане е да е голямо и устойчиво на влага и замърсяване. Специалното одеяло за пикник не струва много и ще служи на цялото семейство в продължение на много сезони. Одеялата от този тип обикновено са едностранни. Лицевата страна е мека и удобна за сядане. Опъката страна пък е гладка, леко хлъзгава и устойчива на влага и на случайно разнищване.

Салфетките са сред текстилните изделия за пикник, които си струва да вземете със себе си на открито. Те ще ви позволят да запазите ръцете си чисти и дори могат да заместят чиниите, когато сервирате продукти като питки или панини.

Заслужава ли си да си купите кошница за пикник?

Група приятели похапват по време на общ пикник

Понятието “пикник” много хора свързват именно с определен вид плетена кошница, в която се поставят прибори, съдове и често различни видове закуски. Такава специална кошница за пикник не е много евтина, но теоретично предлага всичко необходимо за пикник. Наистина ли е така?

Това зависи от конкретния модел кошница, но също така и от това, какъв пикник искате да организирате и за колко души. Кошницата за пикник има определен капацитет и съдържание. В много случаи може да е по-изгодно сами да изберете съдовете, приборите за хранене и аксесоарите. Въпреки това кошницата за пикник може да ви бъде полезна – особено ако обикновено си правите пикници с постоянна и по-скоро доста малка група.

За какво още си струва да се погрижите, когато организирате пикник?

Храненето на открито в зелена среда може да бъде много приятно поради факта, че се провежда в красивата природа. За да се радвате на също толкова приятна аура следващия път, погрижете се и за околната среда. Вземете със себе си всички отпадъци, които се образуват по време на пикника – на горската поляна или на брега на езерото може да няма кошче за боклук или то да е препълнено. Винаги е добре да носите със себе си чувал или найлонова торба, в която да поставите отпадъците си и да ги изхвърлите на правилното място.

Организирането на пикник е удоволствие и голяма атракция за хора от всякаква възраст. Всичко, от което се нуждаете, е малко време за организиране и приготвяне на храната, подходящо място и хубаво време. Това е изпитана рецепта за перфектен пикник.