След три виртуални срещи поради глобалната пандемия, ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ взе участие в първата физическа мобилност по проект „Предприемачеството е важно“, която се проведе от 21 до 25 март в Португалия. Проектът е съфинансиран от ЕС по програма „Еразъм+“, а неговата основна задача е да развие предприемаческите умения на учениците от шестте средни училища от България, Австрия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия.
Домакин на тази международна среща беше партньорското училище от град Амаранте, който датира от 4. век пр.н.е. Това забележително селище е разположено по поречието на река Тамега и се намира на 56 км източно от Порто.
Първият ден от нашето гостуване беше изпълнен с музика, танци и опознаване на културата и обичаите на Амаранте и на страните-партньори. Сутринта посетихме кмета на града, който посрещна любезно гостите от чужбина и обеща на нашия екип да обмисли бъдещо сътрудничество с община Ловеч. След това посетихме музея „Амадео де Соуса Кордосо“, където екскурзоводът ни запозна с историята на Амаранте, неговите културни паметници и видни личности. Всички останахме очаровани от най-известната забележителност на града – църквата “Сан Гонсало“, която датира от 1540 г. Тя има екзотична медено-златна фасада от гранит, рисувани цветни колони и красив олтар изработен от дърво, с изящна резба, позлатени елементи и украса в червено. В златния параклис се съхраняват мощите на патронния светец на града, Сан Гонсало – покровител на женитбата.
Португалските ученици направиха всичко възможно да опознаем Амаранте, неговите корени, традиции и местна кухня, като за целта организираха музикални изпълнения, танци и презентации в сградата на училището и в културния център на града.
Вторият ден от програмата беше изцяло посветен на град Порто. Там се потопихме в мистериозните легенди на града чрез завладяващо и иновативно шоу в конгресния център „Алфандега“, който е защитен национален паметник. След това се разходихме в красивите градини на Паласио де Кристал и се насладихме на зашеметяващите гледки към река Доуро. От този момент започна нашата дълга разходка по улиците на Порто в търсене на най-важните исторически и туристически атракции с наетия за целта екскурзовод. Нашето незабравимо приключение завърши с кратко пътуване с кабинков лифт за последно сбогом с този уникален град.
През последния ден от гостуването ни засадихме „дървото на мира“ в двора на португалското училище. След това за учителите беше организирано невероятно преживяване – игра на голф и разходка с бъгита. Следобед присъствахме на концерт за класическа музика, изпълнен от „Северняшкия оркестър“ на Амаранте. За нас беше изключително приятно да се срещнем с наша сънародничка, която от 20 години свири в този оркестър. Преди да си кажем сбогом, всички получихме своите сертификати за участие в тази мобилност.
Неслучайно името на Амаранте започва с португалската дума „любов“ – това бяха незабравими дни, които ще оставят траен отпечатък в сърцата ни.