С настъпването на пролетния сезон хората с хроничнa обструктивна белодробна болест (ХОББ) трябва да бъдат внимателни, за да избегнат изостряне на състоянието.

По думите на д-р Царина Цанева от МБАЛ Ловеч, пациентите с ХОББ трябва да избягват полени и растения, които провокират алергии, прах, козина на домашни любимци, както и изгорели газове, почистващи препарати и силни парфюми. Силен дразнител е и цигареният дим, като препоръчително е болните от ХОББ да спрат или да намалят тютюнопушенето. Дори при минимално влошаване на общото състояние е необходимо да се потърси медицински специалист.

С напредване на възпалителния процес при ХОББ бронхиалната лигавица изтънява и се отпуска. В резултат на това пациентите се оплакват от кашлица с различна сила, честота, характер и отделяне на храчки. Симптомите обикновено се влошават с инфекции през влажните месеци, когато зачестяват вирусните инфекции. С напредването на хроничния процес се появяват признаци на обструкция – задух, бодежи в гърдите, влошаване на общото състояние, намалена работоспособност.

Д-р Цанева препоръчва пациентите с ХОББ да правят дихателни упражнения, да се събират с приятели на чист въздух и да се разтоварват от стреса. Доброто хранене също е изключително важно. Наднорменото или недостатъчното тегло може да създаде проблеми. “Приемайте балансирана диета, състояща се от храни от всички основни групи – плодове и зеленчуци, млечни продукти, зърнени храни и протеини. Ограничете приема на сол и кофеинови напитки като кафе и кола. Приемайте основното си хранене рано, за да имате енергия за деня. Ако страдате от недостиг на въздух, докато се храните, опитайте няколко малки хранения през целия ден вместо три големи.”, съветва д-р Цанева.

Middle age hoary senior man wearing glasses over isolated background feeling unwell and coughing as symptom for cold or bronchitis. Healthcare concept.

В много от случаите ХОББ се диагностицира със закъснение, когато заболяването вече е в напреднал стадий. Според официална статистика на Министерството на здравеопазването на България от 2018 г. между 5 и 10% от българите са диагностицирани с ХОББ, но едва 75 000 човека се лекуват. За да бъде открита ХОББ се използват общи и специфични тестове. Общите са физикален преглед, рентгенография или компютърна томография, стрес тест на физическата дейност на пациента, оксиметрия, кръвни показатели. Специфичните, от друга страна, са тестовете за дихателна функция, включително измерване на дихателните обеми, наречено спирометрия. По неофициални данни броят на заболелите в страната е не по – малко от 500 000 души.

„Дългогодишната ни работа по клинични проучвания през последните помогна на редица пациенти с ХОББ да получат лесен достъп до иновативна терапия. Благодарение на клиничните изследвания ефикасността на стандартната терапия е значително подобрена.“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia Bulgaria.

В момента пациентите с ХОББ могат да се включат в клинично проучвание, като се регистрират онлайн на адрес: https://www.pratia.bg/s/prouchvania/bg/hobb