Павлин Иванов

Вчера следобед, народният представител от област Ловеч Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“, Председателят на Парламентарната комисия по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление Настимир Ананиев и члена на комисията Димитър Ташев, са провели среща с граждани в Ловеч. Това съобщиха депутатите на брифинг. Поставени са им множество въпроси свързани с липсата на осветеност и канализация на улица „Могилата“ в Ловеч, некачествения ремонт на пътя Йоглав-Тепава, ниското заплащане на труда в областта, пасивността от страна на Община Ловеч по отношение на инфраструктурните проекти.

Във връзка с множеството предизвикателства пред страната и в частност, Закона за устройство на територията, Настимир Ананиев заяви, че се върви в две основни посоки. Първата е спешни мерки и корекции, втората, разработване на изяло нов закон във вид на Кодекс.

Казаното е във връзка с поставените от „Ловеч днес“ въпроси относно жилищни и индустриални сгради, които са построени, де факто се експлоатират, но нямат акт за въвеждане в експлоатация и техните собственици не плащат данъци.

Председателят на Парламентарната комисия по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление заяви, че всички контролни системи на държавата при предишни управления са били буквално изключени. Това е и причината да се стигне до настоящето положение.

Пътната безопасност по пътищата в страната и в област Ловеч, липсващите маркировки, неотразяващите светлина мантинели и състоянието на пътищата, беше също тема, по която Ананиев направи коментар. Имало е изготвен обективен и изненадващо за него, пълен доклад на Държавна агенция „Безопасност движенията по пътищата“ за проблемите на пътната безопасност и състоянието на пътищата в страната. Той е бил в първоначален обем от 159 страници за текущото състояние на пътна безопасност, в който за пръв път е имало конкретни цели с конкретни срокове по години. Много притеснително е, обаче, че към днешна дата докладът на сайта на агенцията се е стопил до 63 страници, а целият раздел 4 с обобщения план и конкретните срокове вече липсва, добави Ананиев.

Народният представител Димитър Ташев съобщи, че всички общини могат да изпращат инфраструктурни проекти, които имат готово строително разрешение, в Министерството на финансите и да кандидатстват за финансиране от фонд за целенасочени инвестиции в инфраструктурата. Искрен Арабаджиев.
Арабаджиев уточни, че заделеният ресурс във фонда за проектите на общините ще е над един милиард лева и ще се заложи в актуализацията през юни на държавния бюджет. Съвместни екипи от Народното събрание, Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ ще точкуват проектите по определени критерии. „Целта е с по-добра събираемост, повече приходи в държавата и запушване на различни дупки в бюджета, където е имало неефективност, да можем тези пари да ги насочим към инфраструктура“, каза народният представител.
Той добави, че Община Ловеч може да кандидатства с проекта за градски парк в бившата казарма или за Спорната зала в града.

Димитър Ташев призова гражданите и общините да сигнализират до Агенцията и МРРБ за нуждата от спешни ремонти на пътища във всеки регион в страната. Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г. е предвидила средства за ремонти на 167 км пътища.

Настимир Ананиев оповести и намерение за окрупняване на общините. За него не е нормално да има толкова много общини в страната, но преди да бъде правена реформа, ще бъдат анализирани резултатите от преброяването проведено през 2021 г., за да се стъпи на новите данни. „Трябва да се направи анализ на база население, икономическа активност, какво се случва в една община като инвеститорски интерес, заводи, бизнес. В един момент се оказва, че има общини, които се издържат изцяло от държавата и са най-големият работодател. За мен не е логично да имаме толкова много на брой общини“, каза Председателят на Парламентарната комисия по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление.

Народният представител Искрен Арабаджиев сподели, че се очаква много скоро неговата партия „Продължаваме промяната“ да получи офис в Ловеч и срещите и приемните да бъдат по-чести.