Седем военни паметника ще бъдат вписани в областния регистър, реши днес на заседание областната комисия „Военни паметници“. Регистърът съгласно заповед на министъра на отбраната трябва да бъде актуализиран до 31 май т. г. Предложения за вписване на още паметници в него направиха от община Априлци – за паметник в кв. Ново село и за паметна плоча в с. Скандалото, от община Летница – за два паметника – в с. Горско Сливово и с. Крушуна, от община Ловеч – за паметник в с. Йоглав, от община Луковит – в с. Ъглен, община Тетевен – за паметник на ген. Владимир Вазов в с. Рибарица, и пак на ген. Вазов – от община Троян, и от община Угърчин за паметник в с. Орляне.

Актуализирането на регистъра се налага, тъй като има паметници, останали нерегистрирани, обясни Радослав Колев, главен експерт „Военни паметници“ и военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната. Той посочи, че предстои създаването на национален регистър в електронен формат, който ще бъде публичен – в специален портал на информационния център на Министерството на отбраната, и ще е и своеобразен справочник за хората, които практикуват военноисторически туризъм. С националния регистър ще стане ясно колко точно са военните паметници в България.

Според експерта от военното министерство оказва се, че има общини, които не желаят да се съобразяват с изискванията за картотекирането на военните паметници, и предложи при актуализиране на правилата за работата на областната комисия да се помисли и за административни наказания. Към това се присъедини и зам. областният управител Росен Веселинов, който председателстваше заседанието, според когото трябва да има санкции за общините, които не са свършили работата по навременното регистриране на военните паметници. Решено бе правилата да бъдат актуализирани на следващото заседание на комисията след получаване на предложения от членовете й.

На днешното заседание бе гласувано да се предложи на община Ловеч да се допише на съществуващия паметник на загиналите във войните за национално обединение в с. Абланица пропуснатото име на запасен подпоручик Тодор Минков Йотов (Карапанчев), загинал в Балканската война. Предложението за това е на негов родственик, който поема ангажимента да финансира дейността.

По предложение на зам. областния управител в оперативен порядък ще бъде проведена среща с кмета на община Угърчин и председателя на общинския съвет там, за да се реши проблемът с паметната плоча в с. Сопот – процес, продължаващ вече пет години. На заседанието на комисията представител на инициативния комитет в селото разясни, че вече има паметна плоча с имената на 57 загинали местни жители в Балканската и Първата световна война, но тя все още не е регистрирана. За да се случи това, е необходимо решение на общинския съвет за поставянето й и предложение на общината до областната комисия да бъде вписана в регистъра.

До момента в областния регистър са включени 73 военни паметника и паметни плочи.