Даниела Балабанова, БТА

От началото на извънредното положение до 1 април в Дирекция „Бюро по труда“ в Ловеч са се регистрирали 257 безработни, като се очаква през следващите седмици по-голямо струпване на желаещи да се регистрират, заяви за БТА директорът Ирина Митева. Затова, по думите й, се водят разговори с работодатели служители на Бюрото да ходят в предприятието, откъдето се очаква да бъдат освободени, и да ги регистрират на място, за да няма струпване на хора. Заради обявените мерки за борба срещу коронавируса от всички предприятия вече освобождават хора, добави Митева.

По думите й 72-ма от новорегистрираните са заявили, че са освободени поради кризата с коронавируса. През същия период на миналата година броят на новорегистрираните е бил 107. Средно на ден се регистрират 20 души, като преди въвеждане на извънредното положение техният брой е бил 10. Само на 1 април са се регистрирали 35 души, като 20 от тях са заявили, че причината е кризата с коронавируса. Най-много са освободените от секторите: хотелиерство, ресторантьорство, туризъм – 25, търговия – 15, индустрия, машиностроене – 11 и др.

Има подадени две заявления от работодатели, които желаят да се възползват от мярката на правителството 60/40. Те са от сектор туризъм и мебелостроене. През периода 41 безработни са постъпили на работа. Обявените свободни работни места на първичния пазар на труда от началното на април са седем, добави Митева.