Радосвета Коева НАП

В офиса на НАП в Ловеч отчитат 2,5 пъти нарастване на приходите от  събиране на просрочените задължения и продажба на конфискувани активи. Почти 617 хил. лв. са събраните през 2022 г. приходи от принудително изпълнение на публичните задължения, при близо 244 хил. лв. през 2021 г.

Общо за всички структури на Националната агенция за приходите е отчетен рекорден ръст на платените през 2022 г. просрочени задължения. Над 5 млрд. лв. данъци и осигурителни вноски са събрани през изминалата година в резултат на усилията на публичните изпълнители, служителите в Кол центъра и инспекторите по приходите в НАП, което е с почти 30 % повече в сравнение с 2021 г. По-високата събираемост се дължи на ранното уведомяване на гражданите и фирмите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове, проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП.

Зад добрите резултати, постигнати в офиса на приходната агенция в Ловеч, стоят проведени над 700 телефонни разговора, близо 300 срещи със задължени лица, които имат затруднение да погасят дълговете си. Издадени са 79 разпореждания за неотложно плащане, с които се дава възможност определена част от сумите в банковите сметки на длъжниците да се оставят на тяхно временно разпореждане за неотложни плащания във връзка с дейността им. Разрешения за неотложно плащане се дават на лица с просрочени задължения, които дължат суми по договори, свързани с основната им дейност, и забавянето или неплащането на тези средства може да доведе до тежки стопански последици за тях.  Получаването на разрешение за неотложно плащане става въз основа на писмена молба от длъжника до публичния изпълнител, към която се прилагат всички доказателства.

При трайна липса на съдействие и плащане от страна на длъжниците обаче се стига до търгове за продажба на имуществото, а в някои случаи се търси отговорност за дълговете лично и от управителите на задлъжнелите фирми. През 2022 г. публичните изпълнители от офиса на приходната администрация в Ловеч са провели 37 публични продажби чрез търг, от които са събрани близо 403 хил. лв.

От приходната агенция препоръчват на гражданите и фирмите да ползват е-услугите на НАП с ПИК или КЕП, за да проверят дали имат задължения и какъв е  актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения.