Павлин Иванов

На последното си заседание, Общински съвет Ловеч прие решение за облекчаване на фирмите в сферата на туристическия бранш. От 01.01.2022 година за времето на извънредната епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна освобождава от заплащане на такса по чл. 24, ал. 1, т.2 от НОАМТЦУТОЛ еднолични търговци и юридически лица за поставяне на маси пред заведения за хранене и развлечения.

Освобождаването от заплащане на такса по чл. 24, ал. 1, т.2 от НОАМТЦУТОЛ се извършва за площи пред заведенията за хранене и развлечения, регистрирани в Община Ловеч.

Ограниченията, наложени по време на извънредната епидемична обстановка, създадоха сериозни затруднения на предприемачите от Ловеч, работещи в сферите на туристическия бранш, ресторантьорството, заведения за хранене и развлечения като кафе-клубове, кафенета, кафетерии, сладкарници, пицарии, механи, снек-барове и други. Значителна част от тях използват общински терени на открито пред заведенията си, за което заплащат такси.

Освобождаването от такса за поставянето на маси пред заведения за хранене и развлечения е малка крачка, но реално действие в подкрепата на дребния и средния бизнес в кризисната обстановка, предизвикана от пандемията КОВИД.

Причини, цели и очаквани резултати, които налагат приемането на решение за освобождаване от такса за поставяне на маси пред заведения за хранене и развлечения заради ограниченията, наложени по време на извънредната епидемична обстановка:

  1. Необходимост от прилагането на местно ниво на мерки, които да гарантират оцеляването на хотели, ресторанти и кафетерии предвид факта, че туристическият сектор е един от приоритетите в програмата за развитие на общината.
  2. Създаване на сигурност в сектора за определен период от време.
  3. Запазване на работни места в условията на ограничения, породени от извънредната епидемична обстановка.
  4. Финансови средства, необходими за прилагането на решението:

Според бюджета на Община Ловеч за 2021 година приходите по целия раздел за ползване на общински терени не надхвърля 30 хиляди лева, а „поставянето на маси пред заведения за хранене и развлечения“ е част от тях. Което говори за сравнително незначителна цена на една мярка в посока запазването на туристическия сектор в общината.