Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните до този момент. Това е причината за организирането на традиционната акция „Зима“ от Главна дирекция „Национална полиция”, Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст.

С цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия в рамките на акцията е предвидено провеждането на три кампании:

Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и т.н.  Кампанията ще се проведе от 01 до 10 ноември, а 06 ноември е обявен за  Ден без велосипедисти – жертви на пътя. През периода от 01-10 ноември 2018 год. акцент в действията на служителите по пътен контрол ще бъде превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ППС с животинска тяга и др. Активно ще се следи за изправността на осветителните системи и сигнализацията на велосипеди, пътни превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др., както и спазването на задължението по Закона за движение по пътищата от страна на велосипедистите – да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост.При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се прави проверка на светлините и тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания.

 

Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.  Провеждането и е планирано от 11 до 20 ноември , а 13 ноември е обявен за  Ден без пешеходци –жертви на пътя. В този период дейността на служителите с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Ще се извършва активен контрол за спазване  от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходни пътеки. При регистриране на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще бъде обърнато на пешеходците в тъмната част на денонощието/ при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци/, движещи се неправилно особено извън населените места.

Кампания „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците ще се проведе от 21 до 30 ноември , а 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя. По време на заключителната трета кампания дейността на пътните полицаи ще е насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Ще се провеждат специализирани полицейски операции на подходящи места край пътя, като по възможност ще се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете. Пътните полицаи ще насочат вниманието си към водачите, които се движат с включени допълнителни светлини за мъгла, без да е налице намалена видимост, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.

МВР ще се включи традиционно и в дейностите посветени на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 20 ноември, който ще се отбележи в храмовете на всички официални религии в страната, в седмицата на третата неделя от месец ноември /18 ноември 2018 год./.

 

Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване но време на акцията на нарушения на ЗДВП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима незабавно отношение.