Заповедта на РЗИ – Ловеч, за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Ловеч е съгласувана с главния държавен здравен инспектор, съобщи и.д.директорът д-р Росица Милчева. Мерките се въвеждат за две седмици, считано от 00:00 ч. в понеделник, 7 февруари, до 00:00 ч. на 21 февруари, като може да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация. Те бяха обсъдени и приети на вчерашното неприсъствено заседание на областния кризисен щаб по здравеопазването, свикано от областния управител Виктор Стойчев.
За обектите и дейностите на закрито, за които се изисква зелен сертификат, се въвеждат ограничения за използване на не повече от 50 процента от капацитета. Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица без придружител – родител или настойник, в заведенията за обществено хранене и в търговските центрове.
Втория срок започват присъствено от понеделник учениците от 1 до 4 клас, както и учениците от слетите паралелки. В класната стая влизат и учениците от 7, 8, 10 и 12 клас, които ще се обучават от разстояние в електронна среда в дните от 14 до 18 февруари. За периода от 7 до 11 февруари онлайн занятия ще имат учениците от 5, 6, 9 и 11 клас, за тях присъствен ще е учебният процес във втората седмица.
По информация на РЗИ към вчера 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в област Ловеч е 1483 на 100 хиляди души население. Новодиагностицирани са 130 случая, 21 са хоспитализирани, останалите са на домашно лечение и изолация.
Според данните от днес от картата на епидемичната обстановка регион 2, към който принадлежи област Ловеч, е в етап 3 по националния план за справяне с пандемията от COVID-19 с прогноза за следващите пет дни пак 3.