Павлин Иванов

РЗИ Ловеч отговори на запитване на “Ловеч днес” за това, колко и какви тестове са направени в област Ловеч, както и направените такива по общини. Здравните власти отговориха официално следното:

“Заболелите с COVID-19 подлежат на задължителна регистрация, съобщаване и отчет по реда на Наредба №21/2005 година за реда за съобщаване, регистрация и отчет на заразните болести, съгласно Заповед №РД-01-150/25.03.2020 година. Ежедневно в Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи се съобщават всички случаи на  COVID-19, съгласно дефинициите за случай-вероятен, възможен и потвърден и РЗИ предприема действията по проучване на заболелите, изолация, хоспитализация по преценка в лечебно заведение.

По отношение на определените контактни лица се организира лабораторно изследване при клинични прояви. Изследванията се провеждат и доказват по метода RT-PCR тест в определените по заповедите на Министерство на здравеопазването медико-диагностични и референтни лаборатории за съответната област.

1. Изследвани към момента са 36 проби от пациенти, хоспитализирани основно в ИО на МБАЛ Ловеч и СБАЛББ Троян и 1 амбулаторен пациент, проявили симптоматика и оплаквания, сходни на клиничната картина. От тях 4 проби са изследвани насочено по писмо на МЗ като пациенти с диагноза Вирусна пневмония, хоспитализирани в други отделения на МБАЛ Ловеч и СБАЛББ Троян.

  1.  Като контактни на доказани положителни болни с COVID-19 са изследвани 13 лица. Няма положителни проби от изследваните контактни.
  2.  Медицински персонал от МБАЛ Ловеч и СБАЛББ Троян е изследван с 23 проби. Не се доказват положителни резултати от изследванията на медицинския персонал.”

Според Националния статистически институт, Област Ловеч към 31.12.2019 г. има население 122 546 души.

Направените тестове до момента, за целия период са 36 (тридесет и шест).

Статистически погледнато, тествани са 0, 00029 процента от жителите на област Ловеч.

Т.е. 0 (нула) процента!