“От изток до изток – По следите на керамичното изкуство” е групова изложба, организирана от Таосичуан Керамичен арт център. Изложбата включва широк диапазон от произведения на художници от цял Китай, които показват както историческата, така и съвременната перспектива на керамичното изкуство. Избягвайки ясни дефиниции и терминологии, тези произведения съчетават съвременни художествени практики, майсторство и занаят с традиционни и смесени техники.

За изложбата са внимателно подбрани произведенията на няколко поколения  художници от колекцията на Таосичуан Керамичен арт център. Тя има за  цел да трансформира пътя от източна Азия, град Джингдежен до източната част на Европа. Тази изложба демонстрира културните връзки създадени между Китай и България благодарение на Пътя на коприната. В нея са изложени петдесет и осем  произведения на изкуството от дванадесет различни художници.  Представени по нелинеен начин, включващи триизмерни обекти, пана за стена, от малки предмети до монументални творби, произведенията в изложбата разказват историята на глобалното развитие на керамиката като изкуство.

Като коридор в пространството изложбата “От изток до изток – По следите на керамичното изкуство”  изложена в Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Троян,  приема формата на между културен мост, който говори за това, че всички ние принадлежим един на друг, независимо дали сме от различни националности, страни, градове, общности и семейства, от различен пол, на различна възраст и с отличителен произход, ние сме дълбоко свързани чрез моста на следите.

 

Художници: Биан Сяо Донг, Хуанг Донг Мей, Лу Дзян Синг, Ма Хао, Ци Джен Юу, Тан Дан Ву, Уанг Дънг, Уанг Донг Мей, Уанг Сяо Лин, Сие Ши Минг, Юу Хуей, Джан Йонгхонг

 

Откриване: 19 Септември 2023г. 17:30

Период на изложбата: 19 Септември- 18 Октомври 2023г.

Място на изложбата:

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак

село Орешак 5630

ул. „Стара планина” №256

Община Троян

 

Куратор: Асадур Маркаров

Художествен съветник: Лиу Ци Ли

Директор на изложбата: Хуа Джинг

Асистент-куратор: И Гуанг Инг

Кураторски екип: Елизар Милев, Хуан Шу Яо, Мария Ганева, Емилия Крумова, Рен Дже, Сун Хонг Хуей

Дизайнер: Пенг Сиси

 

Организатор: Общинско правителство Джингдежен, провинция Дзянси, Китай. Джингдежен компания за керамична култура и туризъм

Съорганизатор: Джингдежен Таои компания за културно развитие

С подкрепата на: Таосичуан Керамичен арт център, Китай

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Троян, България.

Община Троян, България.

Национална Художествена Академия, София.

Посолство на Китайската Народна Република в Българя.

Fiber Media Lab (FML)