От днес, 11.09.2024 г., в страната стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г.

84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech бяха доставени в страната в началото на месеца. Количества от Comirnaty JN.1 са на разположение и в Регионална здравна инспекция гр. Ловеч.

Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и ще се извършва в имунизационния кабинет на РЗИ и общопрактикуващите лекари.

Според препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон като приоритетни се определят:

  • Лица на възраст на и над 60 години ;
  • Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;
  • Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;
  • Бременни жени;
  • Медицински персонал;
  • Потребители и персонал на социални институции.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

За деца от 6 месеца до 11 години също е осигурена ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2. Тя  може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Информация за местата за имунизация срещу COVID-19 в областта

  1. Всички ОПЛ на територията на област Ловеч ще получат новия вариант ваксина срещу COVID-19и ще имунизират желаещите лица от пациентската листа.
  2. Имунизационния кабинет на РЗИ Ловеч ще продължи дейността си с имунизация срещу  COVID-19всяка сряда от 15.00 часа до 16.00 часа след предварително записване на тел. 068/69-94-28 в дирекция „Надзор на заразните болести“ или 068/601 518 – РЗИ. Адрес на имунизационния кабинет: гр. Ловеч, ул. „Съйко Съев“ №27 А.
  3. Имунизационен мобилен екип ще провежда имунизация срещу COVID-19 в отдалечени и труднодостъпни райони на място и ще могат да се възползват лица със затруднен достъп до медицинско обслужване, трудноподвижни лица, здравнонеосигурени и др. Информация за желаещите за ваксинация лица ще се получава в РЗИ Ловеч чрез кметовете или кметски наместници. С тяхно съдействие ще се организира и оповести графика на имунизационния екип.