koreeeeeeПавлин Иванов

На заседанията на постоянните комисии на Общински съвет Ловеч ще бъде разгледан отчета на отдел  КС и звено СОО (т.нар. общинска полиция) за периода 01.01.2019 г. – 31.12.2019 г.. Материалът ще бъде гледан на 16 и 17 март. Представям ви цялост представеният Отчет.

За периода от 01.01.2019 г. до 31.12.2019 г.служителите на отдел „Контрол  и сигурност”  изпълняваха следните дейности: 

  1. I. Звено „Самоохрана на общински обекти” –изпълнява функции по Закона за частната охранителна дейност, съобразно издаден лиценз. Осъществява денонощен режим на физическа охрана, изразяваща се в самоохрана на шест общински обекти.

          Общинските обекти се охраняват от двадесет и осем охранители, които са достатъчни за покриване на смените при спазване изискванията на трудовото законодателство и ползването на полагаемия платен годишен отпуск. Всички служители на длъжност „Охранител” са преминали обучение – за професия „Охранител“ от лицензирана фирма. Така са изпълнени изискванията на чл.50, ал.3, т.6 от Закона за частната охранителна дейност.

На обекти „Деветашка пещера” и „ Хисаря“ ръководството на отдел КС периодично извършва проверки и оказва методическа помощ освен в изпълнение на задълженията по охраната и опазване на природните и исторически забележителности, а също и контролни процедури по таксуването и отчитането на получените средства.

За отчетния период няма посегателства и извършени кражби от охраняемите обекти.

На обектите за охрана са извършени 64 бр.  проверки.

Могат да се направят следните изводи за дейността на звено „Самоохрана на общински обекти”:

  • охранителите изпълняват своите задължения. Познават обектите, специфичните особености за охрана и са овладели необходимата тактика за защита на охранявания обект при различните опасности;
  • охранителите, на които е възложена задача за събиране на такси на обект“Деветашка пещера“ и обект крепост „Хисаря“, спазват контролните процедури по таксуването и отчитането на приходите.

Направленията в които следва да се работи за постигане на устойчивост на положителните тенденции и преодоляване на съществуващите слабости са:

  • повишаване качеството на диалогичност при общуване с гражданите, посещаващи обектите „Деветашка пещера”, крепост „Хисаря” и  алея „Баш бунар” ;
  • подобряване условията за работа на служителите -текущи ремонти на помещенията за дежурство.

 

  1. II. Организация на обслужването на определените платени общински паркинги, се осъществява от седем служители на длъжност „работник-паркинг“ в Дейност „Организация и контрол на паркирането“.

Работник-паркинги осигуряват ползване на услугите от населението на следните паркинги: “Окръжен съд” ; „Стоматология” ; „Транспортен мост” ; „НТС” ; „БТК”, „Община“  и „Пазар“ в сряда;

За отчетния период са извършени 15 проверки за изпълнение задълженията от служителите. Няма подадени сигнали от граждани срещу служителите.

В резултат на изпълнение на задачите през периода могат да се направят следните изводи за дейността на „работник-паркинг”:

  • служителите познават и спазват контролните процедури за работа с касов апарат за отчитане на приходите;
  • обслужването на общинските паркинги се извършва при всякакви метеорологични условия. Служителите се справят със задълженията си, независимо, че в значителни периоди са подложени на тежки атмосферни условия.
  • служителите са добре подготвени и аргументирано и убедително, без да се влиза в излишни дебати, разясняват нормативната база и се справят с агресивно настроени граждани;

За подобряване условията за работа на служителите са необходими  нови павилиони на паркинг “Окръжен съд” и „НТС”.

III. Специалист „Контрол и сигурност“ – контрол на обществения ред /мобилна група/ изпълнява дейности:

  • самостоятелно и при взаимодействие с органите на МВР – в изпълнението на мероприятия превантивни и наказателни по поддържането на обществения ред в съответствие с Наредба №1, Наредба №2, Наредба за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Ловеч,  Наредба за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството им на територията на община Ловеч, Наредба за рекламната дейност и реда и условията за разполагане на рекламно-информационни елементи на територията на община Ловеч,  Наредба за условията и реда за изхвърляне, събиране, транспортиране, сортиране, претоварване, оползотворяване и обезвреждане на битови, строителни, биоразградими, опасни и масово разпространени отпадъци на територията на община Ловеч
  • съвместни дейности с други структури от Община Ловеч;
  • връчване на заповеди, актове, обявления, решения, съобщения, покани, призовки, наказателни постановления и други на посочен адресат;
  • изготвяне на документи за установяване на действия, факти и събития във връзка с извършени проверки по сигнали или при забелязани нарушения.

Дейността в това направление е организирана под формата на ежедневни двусменни дежурства от 07.30 часа до 24.00 часа.

Независимо от обективно появилите се трудности, основните усилия в отчетния период се насочиха традиционно в направление превенция, заключаващо се в информиране на гражданите и създаване на условия за недопускане на нарушаване на наредбите на Общински съвет – Ловеч.

Телефоните на ръководството и на мобилната дежурна група са предоставени на гражданите и те имат постоянен достъп до тях за информация, консултация, отправяне на жалби и сигнали.

Контрол по спазване на наредбите  на Общински съвет – Ловеч. За периода са съставени  „Акт за установяване на административно нарушение” /АУАН/, както следва:

Правно основание Дейност Брой
чл.41, т.1 и т.2, т.4 от Наредба № 2 на ОС Забранява се:

Движение на ППСЖТ без регистрация  на територията на Община Ловеч.

Движението на ППСЖТ на територията на град Ловеч, с изключение на кварталите „Гозница” и„Продимчец”, което се обозначава със съответните пътни знаци.

Движение на ППСЖТ без светлоотразители.

 

17

 

 

 

3

 

1

чл.41, т.3, Наредба № 2 на ОС Движение на ППСЖТ, необорудвани с престилки за отпадъци. 4
чл.2, т. 3 Наредба № 1 на ОС Забранява се:

Употреба на алкохолни напитки извън обособените места, играенето на хазартни игри, просия, врачува-не, гадателство на обществени места.

5
чл.5, т.6 и т.10, Наредба №1 на ОС Забранява се:

Пашата или пускане на животни и птици  в парковете, озеленените и цветните площи, дворовете на учебните, детските и здравни заведения,детските площадки, по брега на река Осъм в чертите на гр.Ловеч и в регулацията на селата от Община Ловеч.

Преминаването, пускането и пашата на животни без правно основание в обработваеми земеделски земи, трайни насаждения и ливади.

 

 

 

2

 

 

 

 

 

1

чл.5, т.7, т.8, т.9, Наредба № 1 на ОС Забранява се:

Преминаването на селскостопански животни през I, II и III градски зони на гр.Ловеч в гробищните паркове и парковете.

Кастренето,отсичането и изкореняването на дълготрайни декоративни дървета на обществени места.

Изсичането и кастренето на дървета и храсти при брането на диворастящи плодове, липов цвят, билки и др.

1

 

2

 

 

 

24

чл.12, Наредба № 1 на ОС Лицата, които извършват амбулантна търговска или друга дейност – временно на територията на насе-лените места в Община Ловеч, са задължени да се легитимират при кмета /кметския наместник/. Той им определя място и маршрут за извършване на дейността и им събира такса по Наредбата за опре-делянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч. 1
чл.15, т.1,т.3, Наредба № 1 на ОС Забранява се:

Изхвърлянето и складирането на всякакъв вид мате-риали и производствени отпадъци от стопанска и битова дейност, освен на определените от Община Ловеч контролирани депа.

Замърсяването на площадите, улиците и зелените площи и речните корита с опаковки и отпадъци от хранителни продукти.

 

 

 

7

 

 

2

чл.11, ал.2, Наредба № 1 на ОС Забранява се отвеждането на фекални води и помийни ями към други дворни места или улични платна. 1
чл.11,т.5,т.8, т.10, т.17, Наредба за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на Община Ловеч на ОС-Ловеч

чл.13, ал.1,т.1

 

Да го отглежда по начин, изключващ възможността за неконтролиран физически контакт с други лица.

Не се допуска, извеждане на куче без повод и без намордник.

Забранява се, гледането на кучета на открити тераси, балкони и прилежащи части на сгради в режим на етажна собственост.

 

    5

 

2

 

1

 

чл.8, ал.1, Наредба №1 на ОС-Ловеч Лицата, които повреждат умишлено пътните,тротоарните,градинските и парковите настилки, осветителни тела, скулптурно-декоративните елементи, съоръжения и принадлежностите на уличната мрежа. 1
чл.14,т.6, Наредба №2 на ОС-Ловеч Забранява се паркирането на МПС на платното за движение и на тротоара, непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях. 1
чл.4, ал.1, Наредба №1 на ОС-Ловеч. Забранява се ползването на взривни вещества,стрелба с огнестрелно оръжие и други действия, които нарушават спокойствието на гражданите,при условия, че не представлява престъпление по НК. 2
   

Всичко:

 

83

 

 

 

 

 

Работено е по 207 броя сигнали от граждани. Писмено е отговорено на 79 бр. писма и 451 бр. жалби на граждани. Разработени са 21 бр. докладни записки и предложения до кмета на общината, свързани с констатирани нередности и проблеми. Съставени са 15 предупредителни протокола и 59 протокола от извършена проверка.

През отчетния период се извършиха проверки в селата – с.Горно Павликене, с.Стефаново, с.Пресяка, с.Баховица, с.Сливек, с.Слатина и с.Къкрина, където се решиха конкретни проблеми.

В хода на ежедневните дейности през отчетния период бяха осъществени следните мероприятия:

  • подпомагане с реални действия кметовете и кметските наместници, ръководители на центрове за настаняване от семеен тип с и без увреждания по проблеми, свързани с изпълнението на Наредби на общинския съвет;
  • участие в работни съвещания при Директора на Дирекция „Административно-правно и информационно обслужване” /дейност на отдел КС по Наредби на Общински съвет – Ловеч, съвместно участие в проверки по сигнали на граждани/;

  • извършване на работни срещи с ръководството на РУМВР – Ловеч относно организацията и осъществяването на съвместна охрана на общински мероприятия.

През месец май се извърши  обрушване на скалите по алея „Баш бунар“ в участъка от „Юзината“ до местността „Трай Дянко“.

Извършена е дейност по обезпечаване и осигуряване на обществения ред и сигурността по следните поводи:

  • при ограничаване на движението и достъпа на граждани и премахване на пътни превозни средства от уличната мрежа при извършване на ремонтни и други дейности на елементи от инфраструктурата на гр. Ловеч и снегопочистване;
  • при провеждането на щафета „Пламъчета сини”, велосъстезание „Деца на колела“ в парк „Стратеш“,  срещи по футбол от програмата на ученическите игри ;

  • при осъществяване на мероприятия, свързани с 6 януари – Богоявление, 11 май – Ден на Ловеч, деня на детето 1 юни;

  •     –  при проведените тържества и чествания на национални празници;

    • при проведените масови културни събития по повод Фолклорен празник „Хоро под Стратеш“;
  • по време на проведените празници на кварталите на територията на града и отбелязване на тържества на улици;

  • по време на празника „Цветница” – настаняване на търговците и майсторите в района на гаров площад, бул.“България“ и в „Ловешка казарма“.

  • оказване на съдействие и осигуряване на пропускателния режим в Център за услуги и информация на гражданите;

  • За периода можем да отбележим доброто взаимодействие на отдел КС с органите на МВР по изпълнение на съвместните мероприятия, пряко свързани с нашата дейност:

    –   справки за МПС;

    –  оказване на съдействие при възникнали проблеми относно изпълнението на наредбите на Община Ловеч и участие като поемни лица;

    •  извършени съвместни проверки по сигнали на граждани.

    Специалистите от отдел „Контрол и сигурност “ участват активно при разнасянето и връчването на наказателни постановления, призовки, съобщения, заповеди, писма, покани  – връчени 321 бр. наказателни постановления и 37 бр. АУАН.

    Служителите редовно информират ръководството за нередности, свързани с пътната мрежа /разрушения и дупки по пътищата, липса на метални капаци на водосъбирателни шахти, причинени щети от природни явления, повредени лампи и стълбове на уличното осветление, неработещи светофари и др./.

     

     

    През отчетния период временно се извършваше промяна на организацията на движение поради ремонт на улици, възникване на аварии във водопреносна мрежа, образували се свлачищни процеси и други непредвидени аварийни ситуации.

    Отдел КС осъществява и контрол чрез център за видеонаблюдение на общински възлови места от инфраструктурата и на обекти общинска собственост. Чрез камерите за видеонаблюдение са установени лицата, които на 02.04.2019 г. в  гр. Ловеч на ул. „Търговска“ /централна градска част/, са повредили /смачкали/ 25 броя кошчета за отпадъци. Материалите са предадени на РУМВР-Ловеч по компетентност.

    Доброволното формирование № ОВ-101-01 на община Ловеч е с численост от 18 човека и има готовност за практически действия при бедствия, аварии и катастрофи.

    На 12.11.2019 г. на язовира край с.Баховица, община Ловеч, се проведе практическо пожаро-тактическо учение със сили и средства на РДПБЗН-Ловеч, сектор „СОД“ при РДПБЗН-Велико Търново в което бяха включени и членовете на доброволното формирование.

    В заключение могат да се направят следните изводи за дейността по опазване на обществения ред:

    • отдел КС се утвърди, като структура, на която гражданите разчитат за решаване на определени проблеми;
  • Специалисти КС са изучили касаещите ги Наредби на ОС – Ловеч и със своите знания са от полза на гражданите при разрешаване на възникнали проблеми;

  • подобрява се качеството на съставените документи – акт за установяване на административно нарушение,  предупредителен протокол;

  • реагира се адекватно и бързо за възникнали ситуации, носещи риск и правилно насочване  усилия за тяхното разрешаване.

  •  

    С горепосочения състав отдел КС реализира приходи, както следва:

     

          ПРИХОДИ   ОТ : 01.01.2018-31.12.2018 г.

     

        Стойност в лв.

    01.01.2019-31.12.2019 г.

     

        Стойност в лв.

    Приходи от паркинги               39 393             42 824
    Приходи от обект „Деветашка пещера“              64 012              59 299
         
    Приходи от обект „Хисаря“              46 283            45 974
        Общо  приходи :             149 688              148 097

     

     

     

    В ежедневната дейност са налице и някои проблеми, които следва да се решават за да се повиши качеството на работа и укрепване доверието на гражданите.

    • оптимизиране правомощията на специалист КС – контрол на обществения ред.
  • ефективно използване на центъра за видеонаблюдение, намиращ се в отдел КС;

  • ограничаване на движението на ППСЖТ на територията на гр. Ловеч с ефикасни действия и от страна на органите на МВР.

  • На базата на извършената цялостна дейност от отдел КС  за периода, могат да се направят следните основни изводи:

    • отделът е припознат от гражданите като структура, която е в състояние и на практика решава проблеми в рамките на своята компетентност;
    • осигурена е надеждна охрана на стационарните общински обекти и осигуряване на добър обществен ред при провеждане на мероприятия с масов характер;

     

     

     

    КОРНЕЛИЯ МАРИНОВА

    Кмет на Община Ловеч

     

    Изготвил:

    Цветелин Калчев

    Началник отдел КС