sasho_sladura_monument2809161За първи път в Ловеч чрез музикално събитие ще бъде отбелязана паметта на Сашо Сладура, убит в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. По този повод на 29 септември ще има джаз-концерт с участието на Общинския духов оркестър.

В програмата участват и младите солисти  Наталия Тенева и Александър Христов.

Концертът е в Ловчанско читалище от 18 часа, билетите са по 4 лева и се продават на място и в Туристическия информационен център.

Събитието трябва да се разглежда като част от тенденцията и желанието на Община Ловеч да изяснява близката история, като почита паметта на жертвите на комунизма.

Александър Георгиев Николов, с прякор Сашо Сладура, е известен български джазов музикант от миналия век. Той е роден на 15 септември 1917 година в Плевен. Неговият баща, инж. Георги Николов, е един от създателите на Борисовата градина. Майка му е чехкиня. Александър завършва консерваторията в Прага. След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторант „България“, където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура. Солистка на оркестъра по това време е Леа Иванова.

Със заповед на Мирчо Спасов от 15 септември 1961 г.  Сашо Сладура е изпратен в трудовия концентрационен лагер край на Мирчо Спасов  Сашо Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит. Днес в Пловдив има негов паметник, а една софийска улица е кръстена на него.

3 коментара

  1. “Със заповед на Мирчо Спасов от 15 септември 1961 г. Сашо Сладура е изпратен в трудовия концентрационен лагер край на Мирчо Спасов Сашо Ловеч/виж си резултата от бързането бе ПиАрче?!/. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит. ”
    А нима в последните години в България момчета с бухалки не трепат читави хора по магистралите и на околовръстнато в София.И властта ли е пряко виновна за това,че и тогава и сега е имало и има изверги,като този,който е пребил Сашо Сладура?
    Хора като Сашо трябва да се почитат!И да,неговата музика е далеч по-добра от истеричните крясъци на анархистичните ракаджии,ако въобще метълът може да мине за рок?!На какво възпитава младото поколение метъла и на какво музиката на Сладура.Аз съм за Сашовата!
    А на това изречение “Събитието трябва да се разглежда като част от тенденцията и желанието на Община Ловеч да изяснява близката история, като почита паметта на жертвите на комунизма.” мястото му не е тук.
    Сашо е жертва на изверга”Тарабата”,а такива има при всяка власт.Има ги и сега!

  2. Надявам се, че този път няма да има мрънкачи, които не харесват да им свирят джаз. Че Сашо Сладура нещо опозиция на комунистите си пада…

Comments are closed.