Областният съвет на Българския Червен кръст (БЧК ) в Ловеч отбеляза Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец – 8 май. По този повод на церемония бяха връчени 13 награди и грамоти за заслуги и принос в развитието на ловешката организация на БЧК . Отличените доброволци, сред които четирима младежи, девет отличници на БЧК. Връчените награди 4млад отличник на БЧК“ бяха на Нина Спасова-бивш областен координатор на младежката организация, Пламен Патарински, Кристиан Андреев и Ивайло Иванов – доброволци, отдали се с цялото си сърце в помощ на хора и деца в неравностойно положение, водно спасяване, лектори по първа помощ и най вече един светъл лъч за бъдещето на България.

Званието „отличник на БЧК“ получиха председателя на летнишката организация-Хатидже Хабилова и г-жа Наталия Ааджиева, председателя на априлската организация ЙонкаДонкова, членове на доброволния екип за реакция при бедствия, както и най-изявените членове на луковитската организация. През септември двама планински спасители ще получат званието „заслужил деятел на БЧК“ и петима „отличник на БЧК“ на тържественото чествоне на 50 години планинска спасителна служба Ловеч.

Областната организация на БЧК – Ямбол има над 400 активни доброволци, от които повече от 100 са младежи. Доброволец е призвание, а не професия. Доброволец е този, който има голямо сърце и душа, за да отдаде своя безценен труд и време в помощ на нуждаещи се и пострадали. За поредна година нашите доброволците го направиха. Това беше година, запечатана от жестокото земетресение в Турция, където, едва ли не първи, бяха българските доброволци от Планинската спасителна служба. Това беше и година, в която продължихме да помагаме на украинските граждани, пострадали от войната. Наред с това червенокръстците от област Ловеч продължиха да помагат на социално слаби семейства, деца в риск и всички нуждаещи се.