Четиридневно издание на Български фестивал на сливата ни предстои през септември. От 20 до 23 септември ще се проведе тазгодишното издание на фестивала, който е с над 30-годишна история.

Богата и разнообразна програма са подготвили организаторите. Събитието по традиция се провежда на две локации – в центъра на град Троян и на зелените поляни на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак.

В Троян събитието започва още на 20 септември. В 18:15 ч. ще дадем начало на фестивала с традиционното празнично дефиле, официално откриване и концерт на любимите ни танцьори от Фолклорен ансамбъл „Траяна“, както и формация „Жарава“.

Един от най-обичаните ритуали – този по запалване на казана за изваряване на ракия, ще се случи в съботния ден, 21.09.2024 г., в 11 ч. До тогава ще запазим в тайна името на Главния майстор на троянска сливова ракия, който ще запали казана. Изключително пъстра концертна програма предстои през целия ден, като акцент в нея са изпълненията на група „Молец“ и DJ сет с DJ 89|BRATЯTA.

В Деня на независимостта на България на троянската сцена ще се качи обичаният Орлин Горанов, с концерта „50 години магия“ и участието на Марияна Попова, Александра Раева и Кристина Димитрова.

Всеки ден посетителите на Фестивала могат да се потопят в атмосферата на Улица на занаятите, по която освен занаятчийски творби ще има и демонстрации. Организаторите са подготвили арт ателиета и спортни прояви на открито. Не пропускайте да видите и участието на местни и гостуващи състави в Откритата сцена.

На 23.09., понеделник, ще си кажем До нови срещи с концерт на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Националното изложение също ще ви очаква с гостоприемство и отворени врати, като предстои да ви разкажем какви изненади са подготвили. Програмите за събитието в Троян и Орешак може да проследите във Facebook страницата на събитието, както и на официалната интернет страница на Община Троян www.troyan.bg и в страницата на Националното изложение – https://www.fairoreshakbg.com/.

Една традиция с вкус и настроение продължава да привлича хора от цялата страна! Очакваме ви!