Оранжев код за силен вятър е издаден за област Ловеч във връзка с получена информация от НОЦ на ГДПБЗН-МВР за опасни явления на 24.10.2018 г. Във връзка с постъпилата прогноза на времето за 24.10.2018 г. се прогнозират опасни явления от силни ветрове, съпроводени с ниски температури. Ще се усили вятърът от запад-северозапад със средна скорост между 20 и 25 м/сек с възможни пулсации до 32 м/сек, през нощта срещу четвъртък се очаква рязко застудяване. Обявена е степен на опасност код оранжев за област Ловеч.

Предвид гореизложеното е необходимо да бъдат взети от Ваша страна допълнителни мерки за:

1. Повишаване готовността за действие при критични ситуации и за оказване помощ на населението.

2. Привеждане в готовност техника за провеждане на неотложно аварийни-възстановителни работи, за действие при паднали дървета, части от покриви на сгради и др., да се уточни състава на органите за управление и силите за действие, като при необходимост се създаде организация за събиране на свободния от дежурство състав.

3. При възникване на извънредни ситуации създаващи непосредствена заплаха за населението, инфраструктура и околната среда да се уведоми ОЦ при РДПБЗН – Ловеч.

4. Информиране на населението, чрез местните средства за масова информация за предприетите действия за ограничаване и ликвидиране на последствията от силни и бурни ветрове и правилата за безопосно поведение и действия.

При възникване на бедствена ситуация, своевременно да се уведомява дежурния в  РД „ПБЗН”- Ловеч чрез:

Телефони: 068 620112,  068668539;

Е – mail: fscp-oc-lov@mvr.bg

Телефон оперативен дежурен  – 0889402912

Оперативен център РД „ПБЗН” – Ловеч