ОД МВР-Ловеч ще спазва задълженията си за контрол и проверки в цялата област по време на Великденските празници

В ОДМВР-Ловеч е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и защитата на населението,  както и за осъществяване на контрол по спазването на въведените противоепидемични мерки по време на Великденските празници.
Осигурено е  полицейско присъствие на обществените места около храмовете по време на църковните богослужения и през празничните дни стриктно ще се  следи за спазване на необходимата дистанция между гражданите, носенето на предпазни маски и недопускане струпването на хора на едно място.Осъществени са контакти с органите на местната власт по места с оглед предприемане на съвместни действия по опазване на реда и безопасността в населените места.
Седем са изградените  контролно-пропускателни пунктове  на територията на Ловеч и на тях стриктно ще се прилагат и спазват наложените ограничения относно целта на пътуванията. МВР изпълнява заповедта на министър Ананиев, която е в сила, не е променяна и гласи, че областните градове се напускат, когато има основание –  упражняване на трудова дейност, здравословни причини, завръщане на постоянен или настоящ адрес.  Преминаването на хора и автомобили без доказана основателна причина и неотложност на пътуването няма да се допуска.
Не трябва да се забравя, че пътни полицаи ще следят за нарушения по ЗДвП по пътищата на територията на цялата област Ловеч.
Полицията съставя и актове за разходки в градинки и струпването на хора. Напомняме, че глобите за неразрешените разходки в паркове и пешеходни зони бяха намалени. При нарушения полицията съставя акт за 300 лева, а при повторно нарушение, глобата е в размер между 1000 и 2000 лева. Санкциите за фирмите също са редуцирани. При първо нарушение на карантинните мерки имуществената санкция е между 500 и 2000 лева, а за второ – нараства до 5000 лева
От РДПБЗН-Ловеч  съобщават, че през последните дни  са извършили инспекция на  общо 26 православни храма в региона, за които е получена информация, че в тях ще се провеждат църковните богослужения. Проверени са пожарогасителите и евакуационните изходи на обектите, както и обезопасеността на местата за палене на свещи – няма констатирани нарушения. По традиция  екипи на РД ПБЗН ще дежурят в районите на големите църкви и манастири.

Ръководството на ОДМВР-Ловеч и РД ПБЗН-Ловеч Ви пожелават светли празници!