Охраната на изборните помещения в област Ловеч през изминалата нощ е протекла нормално. Изборния ден започна в 07.00 часа, когато са отворени всички 257 СИК.   На територията на областта има и 4 мобилни избирателни секции. Няма регистрирани нарушения на обществения ред преди началото на вота.
До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

Създадена е необходимата организация гражданите, които нямат валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/ да могат да упражнят правото си на глас. За тази цел е необходимо лично да подадат искане в сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Ловеч или в паспортните звена в Троян, Тетевен и Луковит, които днес ще работят от 08.30 ч. до 19.30ч.
От 22 октомври до края на работния ден на 26 октомври служителите на  сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Ловеч са издали общо 38 удостоверения за гласуване. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден – 27 октомври 2019 г.
Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица, носещи предмети опасни за живота и здравето на хората.
Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg.