След като в края на януари т. г. областната комисия по безопасност на движението по пътищата прие годишния доклад за 2022 г. и план-програмата за 2023 г., тази седмица те бяха одобрени и от държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

В годишния доклад за миналата година са отчетени проведените заседания на областната комисия със свършената работа, дадена е информация за пътнотранспортния травматизъм, за състоянието на републиканската пътна инфраструктура и изпълнените мерки по проектиране и строителство по републиканската пътна мрежа. Включени са дейностите на общините по ремонти на настилки, тротоари, сигнализация.

По данни на ОДМВР през 2022 г. пътнотранспортните произшествия (ПТП) на територията на областта са 228 с 18 загинали и 335 ранени. Наблюдава се ръст при тежките ПТП спрямо 2021 г. с 23, намаление на загиналите с 11 и увеличение на ранените с 55. През 2022 г. като водачи са загинали 11 и са пострадали 286. Като пешеходци са загинали трима и са пострадали 29. Четирима са загинали като пътници и 20 са ранени. Най-много са ПТП в община Ловеч – 73, най-малко – по две – в общините Априлци и Летница. В община Тетевен катастрофите са 39, в общините Луковит и Троян – по 36, Угърчин – 21, Ябланица – 19.

Най-честата причина за ПТП е нарушение на водач – при 226 от случаите, едно е вследствие на пътните условия и едно по друга причина. По вид най-честите ПТП са челно сблъскване на автомобили – 7 загинали и 50 ранени, блъскане на пешеходец – трима загинали и 29 ранени, сблъскване на коли странично – двама загинали и 40 ранени, блъскане в предпазна ограда – двама загинали и 10 ранени, блъскане в дърво – двама загинали и 21 ранени, преобръщане извън пътното платно – един загинал и 45 ранени, сблъскване отзад – 20 ранени.

През 2022 г. в ПТП са участвали 10 деца, като няма загинали, но 9 са пострадали, и 86-ма над 65 години – трима са загинали, 50 ранени.

От Центъра за спешна медицинска помощ са посетили 276 ПТП, обслужените лица са 330. Транспортирани до лечебни заведения са 149, хоспитализирани – 96. Средното време за пристигане на екипите до мястото на инцидента е 10-18 минути.

Данните за състоянието на настилката и пътните принадлежности за пътища първи, втори и трети клас сочат отлично (85 км), добро (238 км), задоволително (203 км) и лошо (87 км) състояние, в по-голямата си част банкетите и пътните знаци са в добро състояние.

През 2022 г. са изготвени технологични проекти за пет участъка от републиканската пътна мрежа и са обявени процедури за изготвяне на технически проекти за основен ремонт на три участъка. На шест участъка са извършени ремонтни дейности – пътя Шипково – Рибарица – Тетевен, пътя Микре – Ловеч – граница с област Габрово, Борима – Дълбок дол – гара Добродан, Калофер – Априлци (два участъка), кв. Острец – Кръвеник. Монтирани са разделители на път І-4 за ограничаване извършването на ляв завой от бензиностанциите в с. Микре, подменена е лоша вертикална сигнализация и допълнена по пътища първи клас, положена е хоризонтална маркировка на 102 км пътища трети клас, възстановени и монтирани са нови 33 495 метра ограничителни системи и 6 терминала.

Изпълнените мерки от общините включват цялостен или частичен ремонт на настилки по платната за движение, ремонтни дейности по тротоари и банкети, сигнализиране с пътни знаци и пътна маркировка, мерки за успокояване на движението, поставяне на мантинели, обезопасяване на пешеходни пътеки.

За подобряване на пътната безопасност по републиканската пътна мрежа и по общинската пътна и улична мрежа в план-програмата за тази година са заложени  конкретни мерки. По републиканската пътна мрежа е предвидено проектиране за извършване на основен ремонт на участъци от пътя Ловеч – Радювене – Орляне – Угърчин, Плевен – Ловеч и Троян – Кърнаре. Шест обекта са посочени за строителство, те са с изготвени технологични проекти, ще се изпълняват при наличие на финансов ресурс след включване в програмите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това са участъци по пътя Гара Бяла – о.п. Плевен – Луковит – Коритна – Ябланица, Гривица – Плевен – о.п. Ловеч – Троян – Кърнаре, Луковит – Дерманци – Угърчин, (о.п. Ловеч – Троян) – Орешак – (Велчево – Дебнево), (Български извор – Микре) – Борима – Дълбок дол – гара Добродан (о.п. Ловеч – Троян) и ремонт на мост на пътя Пордим – Вълчитрън – Дойренци.

Сред мерките, които следва да предприемат общините, са реконструкция и рехабилитация на улици, ремонт на настилки, строителство и реконструкция на тротоари и почистване на банкети, сигнализиране с пътни знаци и пътна маркировка, обезопасяване на пешеходни пътеки и изграждане на пешеходна инфраструктура, поставяне на изкуствени неравности.