Регионална здравна инспекция

За дните от петък до неделя включително (периода 20.03.-22.03.2020 г. включително) от здравните пунктове на граничните контролно-пропусквателни пунктове на страната в Регионална здравна инспекция гр. Ловеч са постъпили нови 93 екземпляра за завърнали се от страни с интензивно разпространение на коронавирус.

Общо 236 лица от област Ловеч са поставени под карантина към 23.03.2020 година. До 22.03. включително е отпаднала карантината за 7 лица.

Лицата без избор на личен лекар и които ще се наблюдават от Регионалната здравна инспекция са 20, а останалите се обхващат от общопрактикуващите лекари. Към момента не са постъпвали данни за оплаквания или симптоматика от карантинираните лица.

Изпълнението на наложената мярка 14-дневна карантина се контролира чрез насочени проверки на адреса на лицата. 

За периода 14.03.2020 г. – 22.03.2020 г. (вкл. събота и неделя) инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 97 насочени проверки на обекти с обществено предназначение във връзка със спазване на Заповед РД-01-124/13.03.2020г. от Министъра на здравеопазването в следните населени места: гр. Ловеч – ж.к. „Младост“, гр. Априлци, общ. Тетевен – гр.Тетевен, с. Български извор, с. Гложене, с. Рибарица, общ. Троян – гр. Троян, с. Балканец, с. Бели Осъм, с. Орешак, с. Чифлик, с. Шипково, общ. Угърчин – гр. Угърчин, с. Микре.

Проверени бяха:

20 места за временно настаняване и обекти за хранене и развлечения към тях

3 игрални зали

44 обекта за търговия с храни, от които 34 магазина за хранителни стоки, 4 супермаркета, 2 баничарници, 1 закусвалня, 1 мобилна каравана, 1 щанд за хранителни стоки, 1 търговски павилион.

30 самостоятелни обекта за хранене и развлечения – ресторанти, снек-бар, кафе-аперитиви и др.

Във обектите се спазват разпоредбите на Заповед РД-01-124/13.03.2020г. от МЗ, с изключение на:

-Мобилна каравана, с. Орешак – обектът е затворен, изпратена е покана за съставяне на Акт за установяване на административно нарушение на управителя на фирмата стопанисваща обекта, за нарушаване противоепидемичните мерки по т.I.1 от Заповедта на МЗ.

-Закусвалня „Микренско ханче“, с. Микре – обектът е затворен

  • в 9 обекта за търговия с храни са дадени препоръки  за спазване на санитарно – хигиенните изисквания във връзка с обявеното извънредно положениe в страната.

Във Връзка с получен сигнал от Икономическа полиция при ОД на МВР, гр. Ловеч беше извършена съвместна проверка  на обект за търговия на едро с храни, находящ се в гр. Ловеч. При проверката на обекта се установи, че в него има наличност на Антибактериален дезинфектант за ръце без отмиване с производител Румъния, туби 10 л – 49бр. и туби 5 л – 20 бр., етикетирането на който не отговаря на изискванията на Регламент 528/2012г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди. Дезинфектантът се предлага за продажба на едро без посочено на етикет Разрешение на МЗ за предоставяне на пазара на биоциден препарат, съгласно изискванията на ЗЗВВХВС. От фирмата не бяха предоставени никакви документи удостоверяващи произхода, както и съдържанието на дезинфекциращия препарат.

Издадено е Предписание за спиране реализацията на продуктите. На фирмата ще бъде съставен акт за установено административно нарушение.

При проверката дезинфектантът е иззет от полицията.

 

 

В периода 16.03.-20.03.2020г. комисия от РЗИ, РЗОК и ОД МВР гр. Ловеч извършиха проверки в аптеки и дрогерии в гр. Ловеч във връзка с Постановление №750/2020год. от 16.03.2020г. на Окръжна прокуратура гр. Ловеч. Проверени са 7 аптеки и 1 дрогерия. Всички аптеки имат  издадени от ИАЛ разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти, а дрогерията има валидно удостоверение за регистрация издадено от РЗИ -Ловеч. В поверените обекти комисията избирателно е проверила цените на лекарствени продукти; всички са с партиден номер, срок на годност и код за верификация. В проверените обекти няма нарушения на цените на лекарствените продукти.

Лекарствените продукти отпускани без лекарско предписание се продават на цени под максимална продажна цена (сравнение с Регистър на максималните продажни цени на лекарствените продукти отпускани без лекарско предписание, от сайт на НСЦРЛП).  Лекарствените продукти отпускани по лекарско предписание се отпускат по рецепта издадена  от лекар и се  продават на цени под и на пределна цена (сравнение с Регистър на пределните цени на лекарствените продукти отпускани по лекарско предписание от сайт на НСЦРЛП).